Τα Ελληνικά “Τέρατα” ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη
Καλά Νέα

Τα Ελληνικά “Τέρατα” ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη

Μια διαδραστική και χιουμοριστική έκθεση με τίτλο «Τα ελληνικά τέρατα», έργο του βραβευμένου ελληνικού γραφείου οπτικής επικοινωνίας Beetroot design group παρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη με την υποστήριξη του κοινοφελούς ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.

«Πρόκειται για μια έκθεση διαδραστική και χιουμοριστική, για μικρούς και μεγάλους, αποτυπώνοντας την ελληνική δημιουργικότητα και φαντασία» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση Αμερικής, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη με τον τίτλο «Τα παρεξηγημένα τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας» και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με τρισδιάστατα γλυπτά, αλλά και ψηφιακά «αόρατα τέρατα» που εμφανίζονται, συμπληρώνονται ή αποκτούν ζωή μέσα από «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablets και smartphones.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της βράβευσης της Beetroot Design Group με την υψηλότερη διάκριση στον χώρο του επικοινωνιακού design σε διεθνές επίπεδο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα εκθέματα λειτουργούν σε ένα πρώτο επίπεδο ως σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα βασισμένα στην ελληνική μυθολογία και σε δεύτερο επίπεδο ως αφορμή για την παρουσίαση των συστατικών της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Τα τέρατα χρησιμοποιούνται με διπλή έννοια, τόσο ως θύτες και θύματα, και τελικά ως σύγχρονα σύμβολα ενάντια στο ρατσισμό, στη γενίκευση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τις αρχές της δημιουργικότητας. Μια ευχάριστη έκθεση που ανατρέπει τα στερεότυπα.

Με τα «τέρατα» οι δημιουργοί τους επιχειρούν να αντιστρέψουν με χιούμορ την κακή πολιτικό-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Η Ελληνική Μυθολογία επανεξετάζεται υπό το φάσμα της ουσίας πίσω από το κάλυμμα της μυθοπλασίας και αποκαθιστά τη θέση της στην κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ