Ανακαλύφθηκε βυζαντινό μοναστήρι του 6ου αιώνα σε έρημο
Ένα βυζαντινό μοναστήρι έφεραν στο φως πριν από λίγες ημέρες οι έρευνες αρχαιολόγων στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Το μοναστήρι είναι άψογα διατηρημένο και σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ), χρονολογείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Εκτείνεται σε μία έκταση 20 επί 35 μέτρα και περιλαμβάνει αίθουσα προσευχής και τραπεζαρία.
Το δάπεδο της αίθουσας προσευχής είναι διακοσμημένο με φύλλα σε διάφορα χρώματα, πλαισιωμένο από τρία περιθώρια με τρία διαφορετικά μοτίβα. Το δάπεδο της αίθουσας τραπεζαρίας είναι διακοσμημένο με πολύχρωμα πουλιά, στάμνες, αμφορείς, καλάθια, λουλούδια, φύλλα και άλλα γεωμετρικά σχήματα, με ένα μοτίβο σε σχήμα διαμαντιού. Τα περίτεχνα μωσαϊκά περιλαμβάνουν και τέσσερις ελληνικές επιγραφές με τα ονόματα των ηγουμένων της μονής, Ελιγιάχου, Νονούς, Σολομώντα και Ιλλυρίωνα καθώς και τις ημερομηνίες κατασκευής του μοναστηριού. Μία από τις επιγραφές έχει συριακή μετάφραση δίπλα στην ελληνική. Βρέθηκαν επίσης διάφορα αντικείμενα κεραμικής, γυάλινα αγγεία και νομίσματα, τα οποία δείχνουν ένα πλούσιο υλικό πολιτισμό.
Το κτίριο κατέρρευσε στο τέλος της Βυζαντινής περιόδου. Μετά από αυτό, τα δωμάτια στην ανατολική πτέρυγα, η οποία είχε ένα λευκό ψηφιδωτό δάπεδο, ως επί το πλείστον καταστράφηκαν από κατολισθήσεις. Η δυτική πτέρυγα επέζησε και την έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι.
Αν και ο τύπος κλήθηκε να φωτογραφίσει την περιοχή, για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανοίξει για το ευρύ κοινό.