Το Τολέδο τιμά τον Ελ Γκρέκο
Καλά Νέα

Το Τολέδο τιμά τον Ελ Γκρέκο

Τη μνήμη του κορυφαίου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού ως Ελ Γκρέκο και τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του (1614), θέλει να τιμήσει η Ισπανία και για τον λόγο αυτό διοργανώνει μια έκθεση στο Τολέδο. Την έκθεση εγκαινίασε η Βασίλισσα Σοφία.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου. Περισσότεροι από 100 πίνακες, τους οποίους ζωγράφισε ο Θεοτοκόπουλος, τα χρόνια που έζησε στο Τολέδο, θα εκτεθούν στο Μουσείο Σάντα Κρουζ, αλλά και σε άλλα ιστορικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός της πόλης.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα Ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το έργο του εκτιμήθηκε και προωθήθηκε περισσότερο από τους λόγιους, ουμανιστές και διανοούμενους και λιγότερο από το καλλιτεχνικό κατεστημένο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ