Έλληνας εκθέτει γλυπτά-κοστούμια στην Αγ.Πετρούπολη
Καλά Νέα

Έλληνας εκθέτει γλυπτά-κοστούμια στην Αγ.Πετρούπολη

Το νέο έργο του παρουσίασε ο διάσημος Αρκάς εικαστικός Νίκος Φλώρος, στα εγκαίνια της έκθεσής του με χορηγό τον Δήμο Τρίπολης, στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, στην Αγία Πετρούπολη, που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του σε Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου.

«Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τη Γκρέις Κέλι. Γλυπτά-κοστούμια από τον Νίκο Φλώρο. Ελλάδα». Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης. Τα διάσημα γλυπτά κοστούμια του είναι εμπνευσμένα από δύο μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες, τη Γκρέυς Κέλλυ και τη Μαρία Κάλλας, ενώ το νέο έργο του Νίκου Φλώρου είναι το ψηφιδωτό πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, το οποίο κατασκευάστηκε με ειδική τεχνική από ψηφίδες αλουμινίου και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.

Τα κοστούμια έχουν δημιουργηθεί από ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου, από τα οποία φτιάχνονται τα κουτάκια της μπύρας. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία είναι μοναδική και ο Ν. Φλώρος έχει πάρει γι’ αυτήν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος με την θερμή υποδοχή και την μεγάλη ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην έκθεση μου στην Αγία Πετρούπολη από την πρώτη μέρα της έναρξης της. Παρόλο που η επισκεψιμότητα των εκθέσεων μου είναι πάντα μεγάλη – πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Ρόδο, εκατομμύρια επισκέπτες στην Μόσχα στο κρατικό μουσείο Tsaritsyno and Reserve για έξι μήνες είναι μεγαλύτερη η χαρά μου όταν η επιτυχία αυτή συμβαίνει εκτός Ελλάδος καθώς νιώθω ότι μεταφέρω ένα κομμάτι της πατρίδας μου εκεί. Ειδικά στην συγκεκριμένη έκθεση επέλεξα ως χορηγό τον Δήμο Τρίπολης αντί ενός ξένου όπως ήταν ο Lamborghini στην Ιταλία την προηγούμενη άνοιξη ώστε να προβάλλω την γενέτειρα μου και το ελληνικό πνεύμα. Μάλιστα όσον αφορά την Ρωσία ένιωσα ότι η τέχνη μου συνέβαλε στην σύσφιξη της ελληνορωσικής φιλίας καθώς ήλθαν σε επαφή ο Δήμαρχος της Τρίπολης με τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας και συζήτησαν για διάφορα θέματα κοινής συνεργασίας που θα βοηθούσαν και τις δύο χώρες. Για τον ίδιο σκοπό επιλέγω να μιλάω πάντα την ελληνική γλώσσα στις συνεντεύξεις μου στα διεθνή μέσα όπως θα δείτε και εσείς ώστε να ακούγεται παντού η Ελλάδα. Εύχομαι η τέχνη μου να γίνεται πρέσβειρα του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό και να προβάλλει την σύγχρονη ελληνική τέχνη.» δήλωσε στο ellines.com.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης και η χορηγία της από τον δήμο εντάσσεται στο πλαίσιο προβολής και προώθησης της υποψηφιότητας της Τρίπολης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος Διεθνούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης, Igor O. Lonsky, η διευθύντρια του κυβερνητικού γραφείου και της Επιτροπής Ανάπτυξης Τουρισμού της Ρωσίας, Galina Gronova, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, Θόδωρος Μπιζάκης, o γενικός πρόξενος της Ελβετίας, Michel Fayette, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, ο διευθυντής του ΕΟΤ Πολύκαρπος Ευσταθίου και πολλοί άλλοι.

Τόσο ο κ. Lonsy όσο και o Πρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας, Simion Michailovsky, μίλησαν θερμά για το έργο του Έλληνα εικαστικού και υπογράμμισαν την αξία και την συμβολή της τέχνης στην ενδυνάμωση των σχέσεων των λαών.

Ο δε κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Poltarchenko Georgiy, στην συνάντησή του με τον δήμαρχο Τρίπολης, στο περιθώριο της έκθεσης, τόνισε την ισχυρή βάση της ελληνορωσικής φιλίας.

Οι δημιουργίες του έχουν βραβευθεί με τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις, όπως με το πρώτο βραβείο του Μουσείου της τέχνης των κοστουμιών του μουσείου Metropolitan (κοστούμι Red Queen Elizabeth, επιμελητής Χάρολντ Κοντ), με το πρώτο βραβείο της κοινότητας «Γαλλική κληρονομιά» (κοστούμι Silver Elizabeth I, διαγωνισμός Young Friends Heritage Society), και με το τιμητικό μετάλλιο «Αλβέρτος Σβάιτσερ» (Βιέννη, 2011).

(Φωτογραφίες : Ηλίας Διαμαντάκος)

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ