Ψηφιακή ένωση της ζωφόρου του Παρθενώνα
Καλά Νέα

Ψηφιακή ένωση της ζωφόρου του Παρθενώνα

Η ένωση της ζωφόρου του Παρθενώνα είναι πραγματικότητα, έστω μόνο ψηφιακά!

Η τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση, ενώνοντας όλα τα διασκορπισμένα κομμάτια, έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να προσθέσουν τα σύμβολα των τριών απεικονιζόμενων θεών, του Ποσειδώνα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα. Ο επισκέπτης του Μουσείου θα μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο με τμήματα της τρισδιάστατης αποκατάστασης της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Η διεύθυνση του Μουσείου Ακρόπολης παρουσίασε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης τα πρώτα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης της ζωφόρου σε μία ημερίδα.

Οι Έλληνες επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα αυτό εξήγησαν βήμα προς βήμα πως κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα αυτό. Να σημειώσουμε πως σε αυτό το πρόγραμμα συνεργάστηκαν το Μουσείο Ακρόπολης, το Εργαστήριο Εργαλειομηχανών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και η εταιρεία Γεωανάλυση, η οποία συνέβαλε με ειδικούς στις ψηφιακές αποτυπώσεις μνημείων.

Τα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στα ακόλουθα μέρη: πενήντα μέτρα στο Μουσείο Ακρόπολης, ογδόντα μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, αντίγραφα κατεστραμμένων λίθων στη Βασιλεία της Ελβετίας, θραύσματα γλυπτών διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Βιέννη, στην Κοπεγχάγη, στο Μόναχο και στο Würzburg της Γερμανίας.

Οι ειδικοί σκάναραν όλους τους λίθους που βρίσκονται στην Αθήνα και στο Λονδίνο, καθώς εκμαγεία λίθων που δεν σώζονται μέχρι σήμερα και εκτίθενται σε μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ