Συμμετείχε στην ομάδα που επιβεβαίωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας
Καλά Νέα

Συμμετείχε στην ομάδα που επιβεβαίωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας

Σε μία σημαντική και μάλλον απρόσμενη ανακάλυψη προχώρησε πριν από μερικούς μήνες μία μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Αντωνιάδη του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας. Ειδικότερα οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία προβλέπει ότι η βαρύτητα  ηγείται του Σύμπαντος.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα ασυνήθιστο ζευγάρι πολύ πυκνών άστρων που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες και σε απόσταση μόλις διπλάσια από αυτή μεταξύ Γης – Σελήνης, ενώ οι τροχιές τους ακολουθούν ακριβώς τις πορείες που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας. Η ανακάλυψη, αφορά σε ένα άστρο νετρονίων διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “Nature”, ο Γιάννης Αντωνιάδης επιβεβαίωσε πως ένα τέτοιο αστρικό σύστημα και το βαρυτικό πεδίο που δημιουργεί γύρω του το πάλσαρ, μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο, άρα και την τροχιά του λευκού – νάνου γύρω του, ακριβώς όπως προβλέπει η θεωρία της γενικής σχετικότητας.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πλέον είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ειδικευόμενος στην αναζήτηση και μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων πάλσαρ, χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ