Παγκοσμίου φήμης καθηγητής Επιδημιολογίας
Αποτυπώματα

Παγκοσμίου φήμης καθηγητής Επιδημιολογίας

Ο Δρ. Δημήτριος Τριχόπουλος υπηρέτησε ως Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Διευθυντής στο αντίστοιχο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Ήταν Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Πρόεδρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Στοκχόλμης και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως ο ίδιος επισήμαινε, οι κακοήθεις νεοπλασίες, τις οποίες ερευνούσε, είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους ανθρώπους, παρόλο που «οι μισοί από εμάς φεύγουμε από ετούτη τη ζωή με κάποια καρδιαγγειακή νόσο, συχνότερο το έμφραγμα του μυοκαρδίου και γύρω στο 20% μόνο, εντός εισαγωγικών το μόνο από κακοήθεις νεοπλασίες, ο καρκίνος είναι αυτό που μας τρομάζει περισσότερο. Κι όταν διαμορφώνει κανένας ένα όνειρο, μία πορεία ζωής στα νιάτα του, θέλει να αντιμετωπίσει αυτό που είναι ο σημαντικότερος εχθρός».

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος είχε στο ενεργητικό του σημαντικές ανακαλύψεις, ο ίδιος ονομάζει το έργο του «συμβολή», καθώς δεν ήταν ο μόνος, αλλά πολλοί, που συνέβαλαν στην ανακάλυψη της ιογενούς αιτιολογίας του καρκίνου του ήπατος, του αποδίδεται η ανακάλυψη ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, αλλά η μεγαλύτερή του επικέντρωση είναι στον καρκίνο του μαστού, όπου έχει αναπτύξει μια θεωρία η οποία γίνεται σιγά σιγά ευρύτερα αποδεκτή και σύμφωνα με την οποία, οι ρίζες του καρκίνου υπάρχουν από πολύ νωρίς, ακόμα κι όταν η γυναίκα είναι έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας της και όπως υποστηρίζει, «αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε ακόμα με επιτυχία με διάφορα προληπτικά μέτρα στην ενήλικη ζωή».

Άφησε την τελευταία του πνοή την 1η Δεκεμβρίου του 2014 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και νοσηλευόταν

Διαβάστε τη συνέντευξη του καθηγητή Δ. Τριχόπουλου στην ομάδα του ellines.com 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ