Βραβευμένη με όσκαρ ενδυματολόγος
Αποτυπώματα

Βραβευμένη με όσκαρ ενδυματολόγος

Η Θεώνη Όντριντζ ήταν Ελληνο-Αμερικανίδα ενδυματολόγος που εργάστηκε τόσο στο χώρο του θεάτρου, όσο και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1922 και αποβίωσε στις 21 Ιανουαρίου 2011 (καρδιακή ανακοπή). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με το όνομα Θεώνη Αθανασίου Βαχλιώτη. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός χειρουργός και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο σύζυγός της ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός Tom Aldredge από 1953 ως και το θάνατό της, στα 88 της χρόνια, σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ. Ο ίδιος πέθανε από λέμφωμα στα 83 του χρόνια, έξι μήνες και μια μέρα μετά το θάνατο της συζύγου του (22 Ιουλίου 2011).

Πήγε σχολείο στην Αμερικάνικη Σχολή στην Αθήνα και ύστερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1949, και φοίτησε στο Goodman Theatre στο Πανεπιστήμιο DePaul του Σικάγο, με υποτροφία. Η πρώτη της δουλειά στο στο Broadway ήταν το 1959, όταν σχεδίασε τα κοστούμια για την Geraldine Page στο «Γλυκό Πουλί της Νιότης» του Τενεσί Γουίλιαμς. Η πιο πρόσφατη δουλειά της ήταν το 2006, σε μια διασκευή του “A Chorus Line”. Για είκοσι χρόνια ήταν η βασική ενδυματολόγος για τον παραγωγό Joseph Papp και επίσης σχεδίασε για αρκετά μιούζικαλ για τον Michael Bennet.

Η ίδια η Όλντριντζ σχολιάζει για το επάγγελμα του ενδυματολόγου: «Δεν κάνεις το σόου δικό σου. Εσύ απλά το εμπλουτίζεις, γιατί τα κοστούμια είναι εκεί για να υπηρετήσουν το όραμα ενός παραγωγού, την οπτική του σκηνοθέτη και κυρίως, την άνεση των ηθοποιών. Για μένα, ο καλός σχεδιασμός στα κοστούμια είναι αυτός που δεν τον καταλαβαίνεις. Στο “A Chorus Line” χρησιμοποίησα ό,τι μου έφεραν. Το θεωρούσα κομπλιμέντο να λένε οι άνθρωποι ότι η ηθοποιοί είναι σα να φοράνε τα ρούχα τους».

Η Όλντριντζ ήταν μια από τις πολυβραβευμένες ενδυματολόγους του αμερικανικού θεάτρου. Έλαβε τρία βραβεία Tony (“Annie”, 1977, “Barnum”,1980, και “La Cage aux Folles”, 1984), καθώς και 11 υποψηφιότητες για βραβείο Tony με τρομερές παραγωγές όπως: «Ο δικηγόρος του διαβόλου», 1961, “A Chorus Line”, 1976,  “42nd Street”, 1981, και “Dreamgirls”, 1982. Τιμήθηκε πολλάκις από τα βραβεία Drama Desk καθώς και άλλα θεατρικά γκρουπ. Το 2002 έλαβε το βραβείο “Irene Sharaff” για όσα είχε πετύχει στην καριέρα της, από το Theatre Development Fund.

Η Θεώνη Όλντριντζ είχε δουλέψει αρκετά και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μερικές από τις παραγωγές που δούλεψε ήταν τα “Network”, “Eyes of Laura Mars”, και “Rich and Famous”. Μάλιστα έλαβε το Όσκαρ και το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας για το “The Great Gatsby” το 1974. Τα σχέδια των κοστουμιών για την ταινία προσαρμόστηκαν για μια σειρά ρούχων που πωλούνταν αποκλειστικά στο κατάστημα Bloomingdale στο Μανχάταν.

Η Όλντριντζ προσπαθώντας κάποτε να εξηγήσει γιατί έγινε ενδυματολόγος, είπε τα εξής: «Κάτι περίεργο είχε συμβεί. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η ομορφιά των ρούχων που κυμάτιζαν πάνω στο κορμί της Vivien Leigh. Οι άνθρωποι μπορούν να δείχνουν τόσο όμορφοι μέσα στα ρούχα. Και τότε είπα στον εαυτό μου: υπάρχει κάτι το μυστήριο στα κοστούμια. Και τότε ξεκίνησαν όλα».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ