Ο πολυβραβευμένος φυσικός με τα 62 διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Σημαντικοί Έλληνες

Ο πολυβραβευμένος φυσικός με τα 62 διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Ο Θεόδωρος Μουστάκας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Το 1964 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αποφασίζει να συνεχίσει για μεταπτυχιακό στην Αμερική. Το 1974 έλαβε μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Columbia. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Εργαστήριο Exxon Corporate Research Laboratory. Το 1987 προσλαμβάνεται από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ως καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όπου και παραμένει έκτοτε. Επίσης διατελεί καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής αλλά και στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

Η έρευνα του κ. Μουστάκα έχει βοηθήσει σημαντικά σε θέματα που αφορούν οπτικο-ηλεκτρονικά υλικά και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών νιτριδίου, άμορφους ημιαγωγούς, III-V ενώσεων, λεπτές ταινίες διαμαντιού και μεταλλικά πολλαπλά στρώματα. Έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρκετές ανακαλύψεις του, αριθμούν τις 62 μάλιστα πατέντες, μεταξύ των οποίων την λεπτή μεμβράνη νιτρίδιου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητών και τάμπλετ γνωστής εταιρείας με την οποία βρίσκεται σε διαμάχη, αποτελεί δική του ανακάλυψη και είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Νοέμβριο του 1997 (T. D. Moustakas «Highly Insulating monocrystalline Gallium Nitride Thin Films», US Patent No. 5,686,738 – Nov. 11, 1997).

Είναι μέλος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και της Ηλεκτροχημικής Κοινότητας. Του έχει απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ έλαβε το 2010 το MBE Innovator Award, το βραβείο Καινοτομίας της Επιταξίας Μοριακής Δέσμης (Molecular Beam Epitaxy), ένα βραβείο που μόλις 8 άτομα έχουν λάβει, αν υπόλογίσουμε και τον καθηγητή Μουστάκα. Πρόκειται λοιπόν, για ένα βραβείο που λαμβάνει μόνο η ελίτ του επιστημονικού κόσμου.

Το 2011 λαμβάνει το Διακεκριμένο Βραβείο Μελετητή του Boston University. Το 2012 εκλέγεται ως μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών. Το 2013 λαμβάνει το βραβείο του ερευνητή της χρονιάς στο Boston University.

Έχει εκδώσει 8 βιβλία ενώ έχει δημοσιεύσει 338 επιστημονικά άρθρα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Gaitanidis george

    Χαιρόμαστε οι απανταχού Έλληνες για την παγκόσμια πνευματική διαφορετικότητά μας. Ένα μεγάλο μπράβο και τιμή μας στον ομογενή μας Θ.Μουστάκα και στα ανώτερα.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ