Πρωτοπόρος στην αναζήτηση της ενεργειακής επάρκειας του πλανήτη
Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπόρος στην αναζήτηση της ενεργειακής επάρκειας του πλανήτη

Η Μαρία Φλυτζάνη Στεφανοπούλου είναι καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts και υπεύθυνη του εργαστηρίου Ενέργειας και νανο-καταλυτών.

Η ρηξικέλευθη έρευνα της πάνω στην παραγωγή καθαρής ενέργειας τιμήθηκε με το «Robert and Marcy Haber Endowed Professorship in Energy Sustainability in the School of Engineering (SOE)».

Σκοπός της έρευνας της είναι να σχεδιαστούν καταλύτες που μπορούν να επιταχύνουν τις αντιδράσεις και να παράγουν υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, όπως έχει χαρακτηριστεί πιο επαρκώς και πιο γρήγορα. Επίσης, προσπαθεί να δημιουργήσει πιο «καθαρά» βιοκαύσιμα μέσα από μια διαδικασία που χρησιμοποιεί βιομάζα και καταλύτες για να παράγει ρευστοποιημένο αέριο. Αν η έρευνα της στεφθεί με επιτυχία, θα επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή επάρκεια.

Έχει δεχθεί δεκάδες βραβεία για την έρευνα της, συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων από την Αμερικανική Ένωση για την Ανάπτυξη της Επιστήμης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών.

Το 1987 τιμήθηκε από τη NASA, με το Space Act Award and Certificate of Recognition.

Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της πάνω στην Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα.

Από το 1994 βρίσκεται στο Chemical Engineering Faculty of Tufts University. Πριν εργαζόταν στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του MIT και στο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντίνα.

Δείτε επίσης: Έλληνίδα ερευνήτρια ανακάλυψε καινοτόμους καταλύτες από χρυσό

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

 1. SMARAGDA SFAKIANAKI

  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΡΕΤΤΑΣ ΦΛΥΤΖΑΝΗ – ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΠΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ , ΜΙΡΕΤΤΑ .


  • Miretta Flytzani-Stephanopoulos

   Ευχαριστώ πολύ, Σμαράγδα για τα καλά σου λογια. Ειλικρινά συγκινήθηκα. Θερμές ευχές.


 2. SMARAGDA SFAKIANAKI

  ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΙΡΕΤΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ