Τα “χρυσά” χέρια της παιδικής καρδιοχειρουργικής
Σημαντικοί Έλληνες

Τα “χρυσά” χέρια της παιδικής καρδιοχειρουργικής

Τον έχουν χαρακτηρίσει όχι άδικα σύγχρονο ιεραπόστολο της Ιατρικής. Δεν τον ενδιαφέρουν, ούτε οι τίτλοι, ούτε τα αξιώματα. Μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκτνί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά, ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης. Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά, μπροστά στις περισσότερες από 15.000 επεμβάσεις που έχει κάνει σε άπορα παιδιά;

Το 1998 ο Αυξέντιος Καλανγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous» (Καρδιές για όλους) και από τότε πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ανά τον κόσμο.

Αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του.

Δημιούργησε το πρωτοποριακό δαχτυλίδι «Kalangos Ring» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και με αυτή τη μέθοδο έχουν σωθεί χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Αγαπά τη μυρωδιά της κανέλας, έχει πάντα ένα μπουκαλάκι στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον αναζωογονεί, παράλληλα όμως του θυμίζει και τον τόπο καταγωγής του την Κωνσταντινούπολη.

Ο πατέρας του ήταν παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αυξέντιος Καλανγκός, ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, «να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά το έργο.

Ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς προς τους ασθενείς. Ενας άνθρωπος, για τον οποίο οι Τούρκοι λένε ακόμη και σήμερα, πως «μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια».

Το 2015 ο κ. Καλανγκός με το ίδρυμα του αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση τους και στην Ελλάδα. Το ελληνικό “Coeurs pour Tous Hellas” διευθύνει διοικητική επιτροπή, ενώ παράλληλα στο ίδρυμα συμμετέχει, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, επιστημονικό συμβούλιο από παιδοκαρδιολόγους και παιδοκαρδιοχειρουργούς της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 7

 1. ΧΡΗΣΤΟΣ

  Επιτέλους και μία καλή είδηση, ο πραγματικός ΕΛΛΗΝΑΣ, μεγαλομένος με διαχρονικές αξίες και ιδανικά. Μπράβο του ας είναι καλά και να μας κάνει περήφανους ως Έλληνες!!!!


 2. ΚΩΣΤΑΣ

  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!


 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ! ΝΑ ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ! Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ!


 4. Κώστας Μπενετος

  Ευχομεθα εις Τον ΚΥΡΙΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ να τον έχει πάντα καλά


 5. Θεοδώρα

  Σπάνιο είδος Ιατρού, πολλά συγχαρητήρια να τον έχει ο Θεός καλά να συνεχίζει το έργο του & τον όρκο που έδωσε πολλά συγχαρητήρια!!!! Μακάρι να είναι παράδειγμα για πολλούς…πολλά μπράβο, ΑΞΙΟΣ!!!!!


 6. Κωνσταντίνος Σοκοριδας. Κυβερνήτης αεροσκαφών πολιτικής Αεροποριας

  Άξιος συγχητηριων και Επαινων Χχχ


 7. Φωτεινή Καλλιανιωτη

  Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει και υποκλίνεται στον Αυξεντιο Καλαγκο, Ελπίζω το Ελληνικό Κράτος αναγνωριζοντας έστω και καθυστερημμένα την παγκόσμια αξία του σύντομα να του αναθέσει την Διεύθυνση ενός Παιδοκαρδιοχειρουργικου Νοσοκομείου και να τον αφήσει ελεύθερο να επιλέξει άξιους επιστήμονες τους οποίους θα εκπαιδεύσει και θα είναι οι συνεχιστές του. Αυτή τη σκέψη _πρόταση πριν λίγες εβδομάδες την γνωστοποίησα στον κ Κικιλια και του ζήτησα να το υλοποιήσει με την υπευθυνότητα του Υπουργού και την ευαισθησία του πατέρα.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ