Από τα μαθηματικά, στο μυθιστόρημα, τις τέχνες και το Logicomix
Ελληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Απόστολος Δοξιάδης γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το 1953 και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Παρά το αρχικό ενδιαφέρον του για το μυθιστόρημα και τις τέχνες τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μια «ξαφνική ερωτική έλξη προς τα μαθηματικά» – όπως ο ίδιος λέει – τον οδήγησαν να γράψει ένα άρθρο που στάθηκε αφορμή να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, κατασκευάζοντας μαθηματικά μοντέλα για το νευρικό σύστημα. Μετά το τέλος των σπουδών του, ο Δοξιάδης γύρισε στις αγάπες της εφηβείας του: τη συγγραφή, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Για κάποια χρόνια εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο θέατρο και το 1983 έκανε την πρώτη του ταινία, Underground Passage. Η δεύτερη ταινία του, Terirem (1986), κέρδισε το βραβείο του Διεθνούς Κέντρου Καλλιτεχνικού Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1988.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του ήταν μυθοπλασία. Δημοσίευσε τέσσερα μυθιστορήματα: Παράλληλη ζωή (1985), Μακαβέττας (1988), Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (1992) και Τα τρία ανθρωπάκια (1997). Αρχικά γράφτηκαν στα ελληνικά, ωστόσο η μετάφραση που έκανε ο ίδιος στα αγγλικά τού Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ εκδόθηκε διεθνώς το 2000.
Ο Δοξιάδης πλέον γράφει τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, μια διαδικασία που την εξηγεί στην αυτοβιογραφική έκθεσή του με τίτλο What’s in a Name. Εγραψε ακόμη – και σκηνοθέτησε- το θεατρικό μουσικό έργο The Tragical History of Jackson Pollock, Abstract Expressionist και το συνόδευσε με ένα τεύχος κειμένων και εικόνων με τίτλο Paralipomena. Επίσης, έχει γράψει το θεατρικό έργο Incompleteness, εμπνευσμένο από το θεώρημα της μη πληρότητας του Kurt Gödel και τις τελευταίες μέρες της ζωής του εφευρέτη του.
Το 2008, ο Δοξιάδης κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα-κόμιξ Logicomix, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ στην Επιστήμη των Υπολογιστών Χρίστο Παπαδημητρίου και τους καλλιτέχνες Αλέκο Παπαδάτο και Annie di Donna. Πρόκειται για την παρουσίαση της ιστορία της μοντέρνας λογικής και της γένεσης των υπολογιστών σε βιβλίο, με τη μορφή κόμικς.
Κεντρικός ήρωας ο μεγάλος μαθηματικός, φιλόσοφος και ιδρυτής της επιστημολογίας Μπέρτραντ Ράσελ. Το κόμικ ήταν το 2009 πρώτο σε πωλήσεις στο αγγλικό παράρτημα του Amazon, ενώ έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τις μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες.