Απέδειξε ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική
Σημαντικοί Έλληνες

Απέδειξε ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική

Ο Νικόλας Χρηστάκης είναι κοινωνικός επιστήμονας και γιατρός που διεξάγει την έρευνα σχετικά με τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροζωία. Διευθύνει το Εργαστήριο Φύσης του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Yale, και είναι ο συν-διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιστήμη των Δικτύων στο Yale. Είναι επίσης κάτοχος της έδρας Sol Goldman Family ως καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του οι φίλοι των ευτυχισμένων ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ευτυχισμένοι και οι ίδιοι. Συνεπώς, η ευτυχία είναι μεταδοτική! Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η φυσική απόσταση μεταξύ των φίλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση που υπάρχει στην ευτυχία του άλλο.

Το περιοδικό Τime τον συμπεριέλαβε για το 2009 στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Για την ίδια χρονιά το περιοδικό Foreign Ρolicy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των 100 πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο. Ο Νίκολας Χρηστάκης, είναι ταυτόχρονα γιατρός και κοινωνικός επιστήμονας -καθηγητής της Ιατρικής Κοινωνιολογίας, καθηγητής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καθηγητής της Κοινωνιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του αυτής, η οποία χρειάστηκε περισσότερα από 20 χρόνια να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνοντας τη μελέτη της συμπεριφοράς 5.000 ανθρώπων, τα κατέθεσε στο βιβλίο που συνέγραψε με τον Τζέιμς Φόουλερ,με τίτλο Connected. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009 στις ΗΠΑ, όπου σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία και η μετάφρασή του άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή της ανά τον κόσμο.

Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι φίλοι των ευτυχισμένων ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ευτυχισμένοι και οι ίδιοι. Συνεπώς, η ευτυχία είναι μεταδοτική! Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η φυσική απόσταση μεταξύ των φίλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση που υπάρχει στην ευτυχία του άλλου. Ο Έλληνας ερευνητής, Νικόλας Χρηστάκης μαζί με τον James Fowler βάσισαν τη μελέτη τους στην ψυχική υγεία σχεδόν 5000 ατόμων. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια 20 ετών, στην παλιότερη μελέτη Framingham Heart Study. Αυτή η μελέτη ξεκίνησε πριν από εξήντα χρόνια στο Framingham της Μασαχουσέτης, με στόχο να διερευνηθούν οι κίνδυνοι της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι πραγματικά μεταδοτική. Η θλίψη μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μεταξύ φίλων, αλλά όχι τόσο πολύ όσο η ευτυχία.

Ο Νικόλας Χρηστάκης πιστεύει πως είμαστε όλοι πολλαπλά συνδεδεμένοι σε τεράστια κοινωνικά δίκτυα φίλων, οικογένειας, συναδέλφων και πως η θέση μας στο δίκτυο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί. Αυτή τη διαδικασία περιγράφει στην ομιλία του στο TedX το Φεβρουάριο του 2010 στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο πατέρας του, Αλέκος Χρηστάκης, πυρηνικός φυσικός και κοινωνικός επιστήμονας, με μεγάλη καριέρα σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ζει πλέον τον περίπου μισό χρόνο στις Αρχάνες της Κρήτης. Ο Νίκολας έζησε τρία χρόνια στην Αθήνα στην προσχολική του ηλικία, την επισκεπτόταν τα καλοκαίρια όταν ήταν μαθητής, ενώ σποραδικά την επισκέπτεται και σήμερα.

Παντρεμένος από το 1991 με την Έρικα, δασκάλα και πτυχιούχο του Χάρβαρντ, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Σεμπάστιαν, τον Λύσανδρο και την Ελένη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ