Ο εφευρέτης του «Υπολογιστή Εκατό Δολαρίων»
Σημαντικοί Έλληνες

Ο εφευρέτης του «Υπολογιστή Εκατό Δολαρίων»

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι επιστήμονας της πληροφορικής και εφευρέτης του «Υπολογιστή Εκατό Δολαρίων» (HDL).

Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1967 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική και ολοκλήρωσε τρεις ακόμα κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια Boston University και Northeastern University. Το 1996, σε ηλικία 28 ετών, έγινε διευθυντής πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Νεγρεπόντε.

Οι δυο άντρες δέθηκαν με στενή φιλία και ξεκίνησαν να υλοποιήσουν ένα κοινό όνειρό τους: να πετύχουν ασύρματη ευρυζωνική διαδικτύωση τόπων χωρίς υποδομή. Μετά από επιτυχημένα πειράματα στην Πάτμο αλλά και σε χωριά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης, σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσουν τον HDL, τον φτηνό υπολογιστή που θα μπορεί να φτάσει στα χέρια και του πιο φτωχού παιδιού στο πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσβαση στην πληροφορία -η ηλεκτρονική πληροφορία ειδικότερα- πρέπει να θεωρηθεί από τις αρχές της πόλης σαν μια βασική υπηρεσία και πρέπει να μπει στην ίδια κατηγορία με τις υπόλοιπες βασικές υπηρεσίες της πόλης. Η οικονομία περνάει όλο και περισσότερο από την μετακίνηση αγαθών στην μετακίνηση της πληροφορίας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις συνήθως ασχολούνται περισσότερο με την υποδομή για την μετακίνηση ατόμων, ύλης, όπως με τους δρόμους, αλλά αφήνουν στο περιθώριο την μετακίνηση της πληροφορίας. Και στις λίγες περιπτώσεις που ασχολούνται αυτό γίνεται κυρίως προκειμένου να πάρουν κάποια έσοδα. Μια πόλη στο 21ο αιώνα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς. Η μετακίνηση της πληροφορίας είναι κάτι το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της πόλης και όχι κάποιου μεγάλου τηλεπικοινωνιακού φορέα, ο όποιος δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με τις τοπικές ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ

    Καλό βράδυ αναφέρετε ότι οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη μεταφορά πληροφοριών δυστυχώς ναι ,μητέρα παιδιού με φυσιολογικη νοημοσύνη ΔΕΠΥ παρακολουθεί 7 ώρες την εβδομάδα μαθήματα τα γνωστά ένταξης δεν υπάρχουν βιβλία για αυτά τα παιδιά ,δεν δίνουν οποιοδήποτε υλικό μέσω υπολογιστή για τις εξετάσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και το διάβασμα των παιδιών γίνεται με ιδιώτες και γονείς,απευθύνθηκα στο σχολείο,4= Γυμνάσιο Πολιχνης Θεσσαλονίκης ,στη δευτεροβάθμια Μονή Λαζαριστών ,στους καθηγητές θα κάνουμε επανάληψηηταν η απάντηση,στο συνήγορο του Πολίτη….η απάντηση αν υπήρχε ένα πρόγραμμα να βοηθούσε αυτά τα παιδιά ,του χρόνου θα πάει ΕΠΑΛ επίσης τα ίδια ούτε καθηγητές ένταξης ούτε βιβλία….δεν είναι τραγικό… εσείς διαπρεπετε στο εξωτερικό και μέις δεν έχουμε τα βασικά θεέ μου… μακάρι να υπήρχαν επιστήμονες να βελτίωναν τα προγράμματα τα σχολικά…τι ζητάω θαύματα Σταματελου Μυρσίνη Εύοσμος Θεσσαλονίκη


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ