Καθηγητής ογκολογίας ειδικός στην καρκινική διαγνωστική
Σημαντικοί Έλληνες

Καθηγητής ογκολογίας ειδικός στην καρκινική διαγνωστική

Ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center και διευθυντής μεταφραστικής γενετικής  στο κέντρο Hopkins Ludwig. Θεωρείται ειδικός στην καρκινική διαγνωστική. Έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη της γενετικής βάσης της προδιάθεσης σε κληρονομικό καρκίνο του κόλον (HNPCC) μια από τις πιο κοινές μορφές κληρονομικού καρκίνου. Ανέπτυξε ευαίσθητες μεθόδους για ένα νέο τεστ αίματος «υγρής βιοψίας» για τη διάγνωση του DNA καρκίνων.

Τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Έπειτα απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Johns Hopkins Medical Institutes, στον τομέα της Ογκολογίας. Δέχθηκε τη θέση του βοηθού καθηγητή στο τμήμα Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου και μελέτησε την καρκινική γενετική στο καρκίνο του προστάτη. Στη συνέχεια διετέλεσε Επιστημονικός επικεφαλής στην GMP Genetics, όπου ανέπτυξε εφαρμογές γενετικής διαγνωστικής.

Η ανακάλυψη ότι μεταλλάξεις στα γονίδια MSH2, MLH1, MSH6, and PMS2 προδιαθέτουν για τον καρκίνο του κόλον, είχε μεγάλο αντίκτυπο για την κατανόηση και  μοριακή κατηγοριοποίηση καρκίνων που έχουν υψηλά ποσοστά μεταλλάξεων.

Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για την προ-συμπτωματική διάγνωση ατόμων με HNPCC. Ο Δρ. Παπαδόπουλος όχι μόνο ανέπτυξε διαγνωστικά, αλλά ως επιστημονικός επικεφαλής μια νέας διαγνωστικής εταιρίας ανέπτυξε μια διαγνωστική μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε γενετική αρρώστια.

Αυτή την περίοδο, είναι μέλος μια ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς στην Βαλτιμόρη, που ερευνούν τη δυνατότητα διάγνωσης κι άλλων μορφών καρκίνου από το τεστ ΠΑΠ. Επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας έρευνας είναι ο Isaac Kind και σκοπός η δυνατότητα διάγνωσης και δύο άλλων μορφών καρκίνου πέραν του τραχήλου της μήτρας από  το γνωστό τεστ ΠΑΠ. Κατάφεραν να ανιχνεύσουν καρκινικές μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με τους δύο τύπους καρκίνου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 4

 1. Perihan Hamdy

  Hello Dr Papadopoulos
  I am the head of a committee for research at Clinical Chemistry faculty of medicine Ain shams University Cairo Egypt
  We would like to collaborate on the screening program cancerSEEK, our population will be a good source of information for establishing cancerSEEK as an evidence based test
  We can perform the biomarkers at our site and whatever possible from the genetic study and share information
  Please reply me on the possibility of collaboration and the terms and conditions that we need to fulfill
  Thank you


 2. Perihan Hamdy

  I am a professor of Clinical Pathology specialized in Clinical Chemistry Faculty of Medicine Ain Shams University
  Thank you


 3. Francesca Protopapas

  Is the CancerSeek blood test available anywhere in Athens, Greece?


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ