Ο “χρυσοχέρης” του Χόλιγουντ
Σημαντικοί Έλληνες

Ο “χρυσοχέρης” του Χόλιγουντ

Με τριακονταετή πείρα σε όλα τα οπτικοακουστικά μέσα, ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Γιαννόπουλος είναι σήμερα από τα κορυφαία στελέχη στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, στον τομέα των μέσων και των νέων τεχνολογιών. Διετέλεσε Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της σπουδαίας Fox Filmed Εntertainment μέχρι το 2016. Επέβλεπε όλες τις κινηματογραφικές ταινίες και την τηλεοπτική παραγωγή των στούντιο Fox καθώς επίσης την εμπορία και παγκόσμια διανομή της ευρείας σε ποικιλία παραγωγής της εταιρείας.

Η Viacom Inc. ανακοίνωσε ότι ο Τζιμ Γιαννόπουλος αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Pictures από τις 3 Απριλίου 2017. Ο Γιαννόπουλος αναφέρεται απευθείας στον Bob Bakish, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Viacom. Στο ρόλο του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount, ο Γιαννόπουλος θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης του στούντιο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, εμπορίας, διανομής και όλες τις άλλες πτυχές. Αυτός θα είναι επίσης επιφορτισμένος με τον καθορισμό μιας νέας στρατηγικής για την Paramount, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέου περιεχομένου, ενισχύοντας την Paramount με την επέκταση της παγκόσμιας παρουσίας του στούντιο.

Γεννήθηκε το 1951 στη Νέα Υόρκη. Είναι δεύτερης γενιάς Ελληνο-αμερικανός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης (1973) Τέχνες και Νομική στο Πανεπιστήμιο Fordham και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (1976).

Η καριέρα του ξεκίνησε στην Paramount και την Lorimar και στη συνέχεια εργάστηκε στο Τμήμα Διανομών της Fox Filmed Entertainment. Από το 2000 έως το 2012 προέδρευε μαζί με τον Tom Rothman, ενώ μετά το 2012 παρέμεινε μόνο ο Τζιμ στην προεδρία της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει πως είναι στη δικαιοδοσία του οι: 20th Century Fox, Fox Searchlight, Fox 2000, Fox Animation/Blue Sky Studios, Fox International Productions και Fox Home Entertainment.

Αν υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του, ας διαβάσει τους τίτλους που ακολουθούν και του έχουν προσδώσει τον τίτλο του «Xρυσοχέρη» στο Χόλιγουντ. Από την τριλογία τού «Πολέμου των Άστρων» ως τον «Τιτανικό» (την πλέον κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών), τα «Πολύ σκληρός για να πεθάνει 4», «Μια νύχτα στο μουσείο», «Τhe Simpsons: Η ταινία», «Μπόρατ», «Μετά την επόμενη ημέρα», «Ο Διάβολος φοράει Ρrada», «Walk the line», «Μinority Report», «Μουλέν Ρουζ» και τη σειρά των «Χ-Μen». Υπό τη διοίκησή του το τμήμα ψηφιακών κινουμένων σχεδίων του στούντιο, τα Βlue Sky Studios, γύρισε την «Εποχή των Παγετώνων», ενώ η τρισδιάστατη ταινία «Η εποχή των Παγετώνων 3: Η αυγή των δεινοσαύρων» έγινε η πιο κερδοφόρα ταινία κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως, αποφέροντας κέρδη άνω των 870 εκατ. δολαρίων στις αίθουσες!

Ο ίδιος εκτιμά πως για να πετύχει κανείς, δεν υπάρχει κάποιο σπουδαίο μυστικό, «απλώς σκληρή δουλειά ανάμεσα σε τυχερές ευκαιρίες και το να παραμένεις πιστός στις δεσμεύσεις που κάνεις, τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές».

Δεν αρνείται ότι τον ενδιαφέρουν κινηματογραφικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με την Ελλάδα – την οποία χαρακτηρίζει πατρίδα του – και την κληρονομιά της, ωστόσο ξεκαθαρίζει «πως το να γυρίζεις ταινίες σε μακρινές τοποθεσίες είναι πάντα δύσκολο, καθώς ο οικονομικός προϋπολογισμός μιας κινηματογραφικής παραγωγής είναι πολύ προκλητικός, ιδιαίτερα μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση στην οποία βρισκόμαστε».

Τιμήθηκε στα βραβεία του 2015 CinemaCon με τον επιβλητικό τίτλο «Pioneer of the Year» (πρωτοπόρος της χρονιάς). Υπό τη διεύθυνση του Γιαννόπουλου  η FOX  έχει βιώσει τα πιο κερδοφόρα τρίμηνα σε ολόκληρη την ιστορία της. Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα στούντιο αντιμετωπίζουν οικονομικά θέματα  λόγω του ταχέως μεταβαλλόμενου καθεστώτος της κινηματογραφικής βιομηχανίας σήμερα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ