Ένας επιχειρηματίας με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο
Αποτυπώματα

Ένας επιχειρηματίας με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο

Ο Μάικλ Ζαχάρης ήταν επιχειρηματίας και ένας εκ των πλουσιότερων Ελλήνων. Βρισκόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια στις λίστες του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ήταν ιδρυτής της Kos Pharmaceuticals και της Vatera Healthcare Partners και συν-ιδρυτής της Arisaph Pharmaceuticals. Στη λίστα του 2013, κατείχε την 792η θέση με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 1,9 δις δολαρίων. Στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική για το 2014 βρέθηκε στη θέση 290 με περιουσία 2,2 δις δολάρια περιουσία, ενώ το 2015 βρέθηκε στη θέση 307 με 2,2 δις επίσης. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Φεβρουαρίου 2016.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του. Μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ, ίδρυσαν το 1972 την «Key Pharma-ceuticals», που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις της εταιρείας, στα 836 εκατ. δολάρια, πριν συγχωνευθεί με τη Schering-Plough, το 1986.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Carroll και απέκτησε το PhD του στο Πανεπιστήμιο DePaul. Από το 1961 μέχρι το 1972 εργάστηκε στα Εργαστήρια Miles. Το 1972 γίνεται Πρόεδρος της Key Pharmaceuticals, μέχρι το 1986 όταν συγχωνεύθηκε η εταιρία με τον όμιλο Schering-Plough. Το 1988 ιδρύει την Kos Pharmaceuticals Inc. Η δημιουργία του φαρμάκου κατά της χοληστερόλης Niaspan ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του το 2006 στην Abbott Labs, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φιλανθρωπικό του έργο είναι σημαντικό. Έχει κάνει σημαντικές δωρεές στο  Columbia University Medical Center, στο Weill Cornell Medical College of Cornell University, στο Tufts University School of Medicine, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και στην Metropolitan Opera.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Πίστη: υποτροφία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό». Παραμένει μέλος στη Σχολή Ιατρικής στο Tufts University και μέλος του Συμβουλίου επισκεπτών  του Ιατρικού Κέντρου του Columbia University. Επίσης, είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει με την σύζυγο του Mary, 2 παιδιά και 6 εγγόνια

Forbes: 7 Έλληνες στη λίστα με τους πλουσιότερους της Αμερικής 

Οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο για το 2014

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ