Ελληνική “σφραγίδα” στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Σημαντικοί Έλληνες

Ελληνική “σφραγίδα” στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

O Ανδρέας Ζαπατίνας δεν διέφερε από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Του άρεσε να σχεδιάζει στο λευκό χαρτί, ενώ το αγαπημένο του σχέδιο ήταν πάντοτε τα αυτοκίνητα. Η μόνη διαφορά, είναι ότι αυτή του ακριβώς η αγάπη, μετουσιώθηκε σε επάγγελμα.
Σήμερα αποτελεί ξεχωριστό όνομα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας – έχει διατελέσει αρχισχεδιαστής της Subaru και της Alfa Romeo και διευθυντής σχεδίασης των εταιριών BMW & Fiat.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ανδρέας Ζαπατίνας αποκαλύπτει ότι έμπνευσή του, αποτελεί το παραμικρό. Αρχίζει να σχεδιάζει δημιουργώντας μία γραμμή, η οποία όπως λέει, μπορεί να είναι λοξή και σταδιακά προχωρά στη δημιουργία ενός σχεδίου, το οποίο μπορεί να είναι εντελώς καινούριο, ή να έρχεται να ανανεώσει ένα ήδη υπάρχον.

Μεταξύ άλλων, έχει συμβάλει στο σχεδιασμό του Fiat Bravo και του Fiat Coupe αλλά και της Alfa Romeo 145 ,με σημείο αναφοράς το πλατύ V, που σχηματίζει το πίσω τζάμι και τα «γατίσια» πίσω φώτα. Πριν αναλάβει επικεφαλής σχεδιαστής στην Alfa Romeo και τη Subaru, κατείχε βασικές θέσεις στη Fiat και την BMW, στον τομέα σχεδιασμού.

Στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε στο σχεδιασμό των Fiat Barchetta, Bravo, Coupe, Alfa Romeo 145, 147, 156 sports wagon, 159, Brera. Παράλληλα, τη «σφραγίδα» του ¨φέρουν η φόρμα των BMW 1 series, ιδιαίτερα στους τύπους coupe και cabrio, τα 5 και 3 series που κυκλοφορούν, καθώς και Χ5 και Χ6, που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα. Παράλληλα συμμετείχε στο σχεδιασμό διαφόρων εκθεσιακών μοντέλων όπως, Subaru B9 sc, R1e, B5tph, ενώ έχει λάβει μέρος σε εξωτερικό, εσωτερικό και γενικό σχεδιασμό αυτοκινήτων, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Ο Ανδρέας Ζαπατίνας σπούδασε σχέδιο στο Art Center College of Design της Καλιφόρνια, δίδαξε σχέδιο σε σχολές της Ιταλίας και της Ελβετίας και από το Σεπτέμβριο του 2006 σχεδιάζει και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Μαριος Κολλιντζογιαννακης

    Μπραβο στον Ανδρεα απο μικρο παιδι τον θαυμαζα ηρθε η ωρα να συναντηθουν οι δρομοι μας εχω την ιδια ακριβως ειδικοτητα .Μαριος


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ