Στα γονίδιά του ρέει η Φυσική επιστήμη
Σημαντικοί Έλληνες

Στα γονίδιά του ρέει η Φυσική επιστήμη

Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948 με καταγωγή από το Άργος. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.

Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναζητώντας μαζί με την ερευνητική του ομάδα, τις αποδείξεις για το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής ξέρει πως η ολοκλήρωση της πολυετούς έρευνάς του, θα ανοίξει νέους δρόμους στη Φυσική και θα οδηγήσει σε απαντήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αποφεύγει τη δημοσιότητα, «για να μιλήσω, πρέπει να έχω κάτι να πω» σημειώνει και ζητά από τους νέους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge, των H.Π.A.

Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής, ενώ από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη.

Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή φυσική υψηλών ενεργειών και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.

Έχει συγγράψει πάνω από 520 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 10 βιβλίων. Έχει πάνω από 26.900 ετεροαναφορές και τον Νοέμβριο 2001 βρέθηκε ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει υπολογιστικά και αφορά τον συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, λαμβάνοντας υπ” όψιν και τις παραπομπές που έχουν γίνει από άλλους προς αυτές τις δημοσιεύσεις.

Το 1990 προτάθηκε απο τις ΗΠΑ για το Νόμπελ Φυσικής. Το 1996 του απενεμήθη ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005, απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Το 2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Απαντώντας στο ellines.com στην ερώτηση «Τί σημαίνει για εσάς Ελλάδα», ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις: «Δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν είναι τα σύνορα, είναι μία μεγάλη έννοια» σημειώνει και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Δεν ξέρω κανέναν πραγματικό Ελληνα του εξωτερικού που να μην είναι υπερήφανος για τη χώρα του. Ωστόσο, αυτό που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες δεν τους πρέπει. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά. Να σηκώσει τα μανίκια του και να δουλέψει. Είμαστε ματωμένοι όλοι και για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.»

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Tony Simopoulos

    Χρειαζόμαστε επιστήμονες του δικού σας βεληνεκούς, ώστε να δημιουργήσουμε την κρίσιμη μάζα για τη δημιουργία ενός ελληνικού “Silicon Valley.”


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ