Ο πρωτοπόρος ευεργέτης που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Σημαντικοί Έλληνες

Ο πρωτοπόρος ευεργέτης που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε το 1800 στο Λάμποβο της Ηπείρου, σε μια εποχή ταραχώδη και γεμάτη αλλαγές. Ήταν παιδί μιας Ελλάδας που πάλευε για την ανεξαρτησία της. Από μικρή ηλικία μπήκε στον αγώνα για την απελευθέρωση, συμμετέχοντας στην Επανάσταση του 1821 και διακρινόμενος για τη γενναιότητα και το πάθος του. Όμως, δεν ήταν μόνο πολεμιστής. Ήταν οραματιστής.

Από στρατιώτης σε μεγαλοεπιχειρηματίας

Μετά την Επανάσταση, ο Ζάππας βρέθηκε στην Ρουμανία, όπου ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Ήταν έξυπνος, διορατικός και ανήσυχο πνεύμα. Δημιούργησε μια τεράστια περιουσία από γεωργικές δραστηριότητες και επενδύσεις σε ακίνητα. Όμως, τα χρήματα δεν ήταν αυτοσκοπός γι’ αυτόν. Αντίθετα, τα είδε ως εργαλείο για να επιστρέψει στην πατρίδα του αυτό που της χρωστούσε.

Το όραμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το μεγάλο του όνειρο ήταν να αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμπνεόμενος από το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες. Σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε ακόμα να σταθεί στα πόδια της, ο Ζάππας πίστεψε ότι οι Ολυμπιακοί θα μπορούσαν να γίνουν σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και πολιτιστικής αναγέννησης.

Το 1856, απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και πρότεινε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Παρόλο που οι αρχές της εποχής δίστασαν αρχικά, ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ το όραμά του. Χάρη στις δωρεές του, οι πρώτοι “Ζάππειοι Ολυμπιακοί Αγώνες” έγιναν το 1859 στην Αθήνα, αποτελώντας τον προπομπό των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ζάππειος Κήπος και το Ζάππειο Μέγαρο

Η προσφορά του Ζάππα δεν περιορίστηκε στους αγώνες. Διέθεσε τεράστια ποσά για τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου, ενός εμβληματικού κτηρίου που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών και αργότερα για εκθέσεις, συνέδρια και εθνικές εκδηλώσεις. Ο Ζάππειος Κήπος, γύρω από το μέγαρο, έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χώρους αναψυχής στην Αθήνα.

Ο θάνατός του και η παρακαταθήκη

Ο Ευάγγελος Ζάππας πέθανε στις 19 Ιουνίου 1865 στο Βουκουρέστι. Όμως, είχε ήδη φροντίσει να διασφαλίσει την υλοποίηση του οράματός του ακόμα και μετά το θάνατό του. Άφησε την περιουσία του στην Ελλάδα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων και της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας.

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναγέννηση των Ολυμπιακών και την έννοια της ευεργεσίας. Χωρίς τη δική του πρωτοβουλία και γενναιοδωρία, ίσως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες να μην είχαν ποτέ την αφετηρία τους στην Ελλάδα.

Η κληρονομιά που ζει μέχρι σήμερα

Σήμερα, το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα και την Ελλάδα, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναγεννήθηκαν το 1896, φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του οραματιστή Ηπειρώτη ευεργέτη. Η ιστορία του Ζάππα διδάσκει ότι το όραμα και η αγάπη για την πατρίδα μπορούν να γεννήσουν έργα που αντέχουν στον χρόνο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ