Μια Ελληνίδα επιστήμονας στην κορυφή της λίστας Forbes 30 Under 30 για την έρευνα
Σημαντικοί Έλληνες

Μια Ελληνίδα επιστήμονας στην κορυφή της λίστας Forbes 30 Under 30 για την έρευνα

Η 27χρονη Αντωνία Φογκτ έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο, με έμφαση στην έρευνα κατά του καρκίνου. Η αφοσίωσή της στους στόχους της και η διατήρηση του οράματός της την οδήγησαν στην κορυφή της λίστας Forbes 30 Under 30 για την έρευνα.

Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές της επιτυχίες, η Αντωνία έγινε μητέρα σε ηλικία 17 ετών και μεγαλώνει μόνη της την κόρη της. Η οικογένειά της αισθάνεται διπλή περηφάνια, καθώς και ο αδελφός της, Κίμων-Αριστοτέλης, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Forbes 30 Under 30. Ο Κίμων σπούδασε στο Harvard, όπου δίδαξε ως Head Teaching Fellow στη Σχολή Μηχανικών του Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences, και δραστηριοποιείται με δική του εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τον τομέα της υγείας.

Η Αντωνία, απόφοιτος λυκείου στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε το 2020 τις σπουδές της στον κλάδο των Ιατρικών και Θετικών Επιστημών με τον υψηλότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία και έρευνα κατά του καρκίνου.

Το 2018 εργάστηκε στο Institut Curie στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε έρευνα κατά του καρκίνου, και το 2019 επιλέχθηκε για να σπουδάσει και να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιό της στο Πανεπιστήμιο του Illinois Champaign Urbana στις Ηνωμένες Πολιτείες με πλήρη υποτροφία, όπου συνέχισε την έρευνα για το γλοιοβλάστωμα.

Το 2020 ξεκίνησε το διδακτορικό της στη Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου φοιτά μέχρι σήμερα με πλήρη υποτροφία και ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αναγέννηση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία χόνδρου, που μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές.

Η Αντωνία έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες ιατρικές εταιρείες υψηλού κύρους και ίδρυσε την Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Cambridge το 2021, της οποίας είναι και πρόεδρος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη Νευρολογική Εταιρεία του Cambridge, ενώ από το 2020 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής MCR του κολεγίου της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και πρέσβειρα του κολεγίου, εστιάζοντας στην υποστήριξη φοιτητών μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων για υποτροφίες.

Ως επιστήμονας στον τομέα της υγείας και των θετικών επιστημών, και ταυτόχρονα φοιτήτρια και μόνη μητέρα από την ηλικία των 17 ετών, αγωνίζεται να προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους φοιτητές. Μέσα από το έργο της έχει ξεκινήσει μια υποτροφία στο Girton College για φοιτητές που είναι γονείς.

Έχει δημοσιεύσει την έρευνά της σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει υπάρξει ομιλήτρια σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια και κριτής ιατρικών και επιστημονικών περιοδικών. Έχει διοργανώσει επτά συνέδρια, μεταξύ των οποίων το British Orthopaedic Research Conference (2023).

Η έρευνά της έχει αναγνωριστεί με διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας το 2022. Έχει λάβει υποτροφία από τη Διεθνή Εταιρεία για τον Μοριακό Νευροεκφυλισμό (ISMND) με την υποστήριξη του Ιδρύματος BrightFocus Foundation, καθώς και τέσσερα βραβεία από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Cambridge.

Η ίδια δηλώνει ότι η αναγνώριση από το Forbes της δίνει την ευκαιρία να εμπνεύσει άλλους νέους να επιμείνουν στους στόχους τους, παρά τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν. Πιστεύει ότι η διατήρηση του οράματος και του ονείρου είναι το κλειδί για την επίτευξή τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ