Ο φωτογράφος της κοσμικής Αθήνας
Σημαντικοί Έλληνες

Ο φωτογράφος της κοσμικής Αθήνας

Ο Λάκης Γιακουμής, με περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς στον χώρο της φωτογραφίας, έχει απαθανατίσει με τον φακό του μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και μέλη βασιλικών οικογενειών. Είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα να αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη λάμψη και την κοσμικότητα των ανθρώπων που φωτογράφιζε, κάτι που τον καθιέρωσε ως τον κορυφαίο φωτογράφο των ισχυρών της Αθήνας και του διεθνούς jet set.

Στη χρυσή εποχή των λαμπερών περιοδικών και των κοσμικών στηλών, πριν την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινωνική ζωή προβαλλόταν κυρίως μέσα από τις σελίδες του έντυπου τύπου. Στιγμές κοινωνικής ευδαιμονίας, χαρακτηριστικές των εποχών πριν από την πανδημία και την οικονομική κρίση, απαθανατίζονταν από φακούς που κατέγραφαν τα λαμπερά γεγονότα. Ένας από αυτούς τους φακούς ανήκε στον Λάκη Γιακουμή, έναν φωτογράφο που ξεχώριζε όχι μόνο για την αδιαπραγμάτευτη εχεμύθεια και την ευγένειά του, αλλά και για την άψογη επαγγελματική του ακεραιότητα.

Με τον φακό του στο χέρι, έζησε αμέτρητες ιστορίες από τη χρυσή δεκαετία του ’80 και του ’90, καθώς και από ακόμη παλαιότερες εποχές, απαθανατίζοντας προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, η Σοράγια, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Ντέμης Ρούσος, ο Χουάν Κάρλος, αλλά και γνωστές ελληνικές φυσιογνωμίες όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ανάμεσα στους θρύλους που πέρασαν από τον φακό του, ξεχωρίζουν επίσης οι εκπρόσωποι της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο Γιακουμής, με τη χαρακτηριστική του παρουσία και την ήπια συμπεριφορά, κέρδιζε την εμπιστοσύνη όλων, εξασφαλίζοντας τις πιο αυθεντικές στιγμές τους.

Με καταγωγή από τα Ανώγεια της Κρήτης και μια μητέρα που διακρίθηκε για την προσφορά της κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Λάκης Γιακουμής μεγάλωσε στον Πειραιά και φοίτησε στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο της πόλης. Η αγάπη του για την ιστορία και τους ήρωες της Επανάστασης, που τον ενέπνευσαν από μικρή ηλικία, τον οδήγησε σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα: ένα λεύκωμα αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ο Γιακουμής επιδίωξε να μεταφέρει στη νέα γενιά την ιστορία, αναδεικνύοντας τον πλούτο της παραδοσιακής ελληνικής ενδυμασίας. Συνεργάτες του σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ο ράφτης Νίκος Πλακίδας από το Μεσολόγγι και ο Σπύρος Κατσίρας από την Καλαμάτα.

Ο Λάκης, με το γνωστό του στυλ, κατάφερε να πείσει πολιτικούς, καλλιτέχνες και δεκάδες εθελοντές να ποζάρουν στον φακό του φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, παρά τις δύσκολες συνθήκες – όπως τις φωτογραφίσεις στο Μεσολόγγι με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη ανέφερε: «Οι άνθρωποι αυτοί το έκαναν για μένα. Αυτή ήταν η πληρωμή τους. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν».

Η σχέση του Γιακουμή με τη φωτογραφία ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 14 ετών άρχισε να ασχολείται με τον φωτογραφικό φακό, και έναν χρόνο αργότερα, κάλυψε την πρώτη του δεξίωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Καρέλλα. Από τότε, η καριέρα του ακολούθησε ανοδική πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο της φωτογραφίας και της δημοσιογραφικής αποτύπωσης των κοσμικών γεγονότων.

Ο Λάκης Γιακουμής δεν περιορίστηκε μόνο στη φωτογράφιση προσωπικοτήτων, αλλά έδωσε και ιδιαίτερη έμφαση σε ιστορικά γεγονότα, όπως οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε, συνέχισε να παράγει έργο με πάθος και αφοσίωση, αποδεικνύοντας την αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας και την ιστορία της χώρας του. Έφυγε από τη ζωή στις 25 Αυγούστου του 2024.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ