Το ανέμελο κορίτσι των ταινιών που τελικά μόνο ανέμελο δεν ήταν
Σημαντικοί Έλληνες

Το ανέμελο κορίτσι των ταινιών που τελικά μόνο ανέμελο δεν ήταν

Η Κατερίνα Γώγου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τους αβανταδόρικους ρόλους του αφελούς και ανέμελου κοριτσιού στις κινηματογραφικές επιτυχίες της εποχής της. Όμως λίγοι γνώριζαν, μέχρι να ξεδιπλώσει το ποιητικό της ταλέντο, τι πραγματικά έκρυβε η ψυχή της.

Έζησε μόλις 53 χρόνια, δεν την χωρούσε ο τόπος και το 1993 αυτοκτόνησε. Οι ρόλοι της συνήθως ένα ανέμελο κορίτσι γεμάτο τσαχπινιά. Δούλεψε σε παιδικούς θιάσους και συνέχισε σαν επαγγελματίας ηθοποιός σε θέατρο και κινηματογράφο. Ατίθαση στο “Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”,  χορός ασταμάτητος στο “Μια τρελή, τρελή οικογένεια”. Ερμηνεία πάντα επιτυχημένη αλλά πάντα ερμηνεία. Στην πραγματικότητα ίσως η υποκριτική να ήταν ένας τρόπος για την Κατερίνα για βρίσκεται σε ισορροπία. Μια γυναίκα με συνεχείς αναζητήσεις, συνεχείς αμφισβητήσεις και πάντα σε σύγκρουση με το κατεστημένο. Τις σκέψεις της, τις εξέφραζε μέσα από το ποιητικό της έργο. Αγαπούσε το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά ξέδινε με το γράψιμο. Συνόδευε τα ποιήματα της με εικόνες από πορείες και αγώνες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Βλέμμα και στίχοι γεμάτοι οργή και αγανάκτηση, που με κάποιον τρόπο, παρ’ όλη την ματαιότητα τους, σου έδιναν ελπίδα ότι έρχεται κάτι καλύτερο, κάτι πιο αληθινό αρκεί να παλέψεις για αυτό.

Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 5 ετών να παίζει σε διάφορες παιδικές παραστάσεις, όπου την χαρακτήριζαν παιδί-θαύμα. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, λόγω Κατοχής και Εμφυλίου Πολέμου. Στην εφηβεία της, η Κατερίνα έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι της, κατόπιν έμεινε με τη μητέρα της. Ο πατέρας της την υποστήριξε πραγματικά, στην επιθυμία της να ακολουθήσει την υποκριτική. Σπούδασε στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη, η οποία εθεωρείτο μια από τις καλύτερες της εποχής.

Από μικρή συμμετείχε σε θεατρικούς θιάσους και μόλις 12 ετών έκανε κινηματογράφο, στην ταινία ” Ο Άλλος”. Συνολικά έπαιξε σε 14 ελληνικές ταινίες και κέρδισε το 1988 το βραβείο ερμηνείας A’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία ” Βαρύ Πεπόνι” που πρωταγωνίστησε,  με σκηνοθέτη τον Παύλο Τάσιο.

Το “Τρια κλικ αριστερά” που ήταν το πρώτο της βιβλίο πούλησε πάνω από 40 χιλιάδες αντίτυπα.

Ο Παύλος Τάσιος έγινε ο σύντροφος της και απέκτησαν μαζί την Μυρτώ. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι η Κατερίνα παρασύρθηκε από τα ναρκωτικά στην προσπάθεια της να σώσει την κόρη της από αυτά.

Η Μυρτώ είχε πει σε αφιέρωμα της Σεμίνας Διγενή :

«H Κατερίνα ήτανε ένα παιδί και κάποια στιγμή αυτό το παιδί τρώγοντας σφαλιάρες, άρχισε να απογοητεύεται με το ότι τα όνειρά της δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα».

Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και η κλονισμένη ψυχολογία της την οδήγησαν στην αυτοκτονία το 1993. Η Μυρτώ βρέθηκε νεκρή από αδιευκρίνιστα αίτια το 2015.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ