Πρωτοπόρος στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης
Ο Γιάννης Ζάκος είναι επιστήμονας Πληροφορικής, συνιδρυτής και Διευθυντής του MyCyberTwin. Κατέχει διδακτορικό στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας. Η εμπειρία του εκτείνεται στη διαχείριση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και προΐσταται τεχνικών ομάδων για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πρόσφατα η εταιρεία του αγοράστηκε από την IBM.
Ο Δρ. Ζάκος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Griffith της Κουηνσλάνδης. Κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του και επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επί ενάμισι χρόνο μελέτησε τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του.
Με ρίζες στο Γύθειο, από την πλευρά του πατέρα του, και στα Χανιά της Κρήτης, από την μητέρα του, ο Γιάννης Ζάκος δεν κρύβει το πάθος που έχει με την ελληνική γλώσσα.
Δημιούργησε τον «δίδυμο άνθρωπο» του διαδικτύου, έχοντας λάβει μία σημαντικότατη οικονομική επιχορήγηση ύψους ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων από την αυστραλιανή κυβέρνηση – η οποία πίστεψε στο όραμά του, ο κ. Ζάκος κατάφερε να κατασκευάσει μία πλατφόρμα, η οποία δίνει σε όλους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δίδυμό τους στο διαδίκτυο – την ψηφιακή δηλαδή οντότητα, που μπορεί άνετα να τους αντικαταστήσει και να μιλά στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, τους πελάτες τους και σ” οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους ηλεκτρονικά!
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή του, δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον εργαζόμενο, αντιθέτως στοχεύει προς τον να τον απελευθερώσει, ώστε να μπορεί να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες, μακριά από το εργασιακό του περιβάλλον. Το CyberTwin μπορεί να εργάζεται πολύ αποδοτικά 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, έχει πολύ καλά ποσοστά αποδόσεων, καθώς είναι προγραμματισμένος να συλλέγει πληροφορίες τις οποίες αξιολογεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει πάρει.
Ο διακέκριμένος επιστήμονας εξετάζει περισσότερο πολύπλοκες εφαρμογές, όπως τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο κυβερνοδίδυμος στην οδήγηση, την ανάγνωση μηνυμάτων, ακόμη και τη μαγειρική. Παράλληλα, ο εφευρέτης υποστηρίζει πως η λειτουργικότητα του κυβερνοδίδυμου, εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από τα στοιχεία που θέλει να του προσδώσει ο «ιδιοκτήτης» του, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη, για το αν το δημιούργημά του ΄θα είναι ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού του, ή θα «απεικονίζει» αυτό το οποίο θα θέλαμε να είμαστε.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Φοίνικας , ο τελευταίος απεσταλμένος των ΗΠΑ στον πλανήτη Aρη, είχε φωνή και μάλιστα «ελληνική» χάρη στον Γ. Ζάκο. Η εφεύρεσή MyCyberTwin, βρέθηκε στον Άρη, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμούσε, να επιχειρήσει ένα κατατοπιστικό ταξίδι στο μακρινό πλανήτη, καθώς λειτούργησε – με τη συνδρομή και της ΝΑSΑ, ως η ‘φωνή’ του Φοίνικα
Spiros Pavlou
-05/07/2019 5:52 πμ
ti na peis gia tetoious anthropous.ena megalo thaumasmo.mia upokklhsh,ena bravo den einai arketo gia ellhnes san ton giannh zako.mas kanei perhfanous san ellhnes,zontas se autous tous zoferous mnhmoniakous kairous.einai h antitheth pleura ton xepoulhmenon politikon stous xenous.eutuhos exisoropoun ta pragmata.tetoia protupa prepei nahei o ellhnas.allh mia for a sungharhthria ston giannh.euhomai ta kallitera!