Πρωτοπόρος στις ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας
Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπόρος στις ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας

Ο Δρ. Πίτερ Διαμάντης είναι διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στους τομείς της καινοτομίας, των διαγωνισμών που δίνουν κάποιο κίνητρο για να πετύχεις και του διαστήματος (στην πλευρά που αφορά τους ιδιώτες και όχι τα κράτη). Το 2014 το περιοδικό Fortune τον ανακήρυξε έναν από τους 50 πιο σημαντικούς ηγέτες του κόσμου.

Στον κλάδο της καινοτομίας, ο Διαμάντης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού X PRIZE, που σχεδιάζει και υλοποιεί διαγωνισμούς χρησιμοποιώντας βραβεία ως κίνητρο για ριζοσπαστικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας. Το πιο γνωστό εξ αυτών ήταν το “Ansari X PRIZE” το οποίο και αποτέλεσε την απαρχή των ιδιωτικών (μη-¬‐κρατικών) διαστημικών πτήσεων. Το βραβείο αυτό δόθηκε το 2004 στην εταιρία Scaled Composites για την επιτυχή αποστολή του σκάφους SpaceShipOne που μετέφερε τρία άτομα σε ύψος 100 χιλιομέτρων, δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες.

Για την διεκδίκηση του βραβείου αυτού αγωνίστηκαν 27 ομάδες από 7 διαφορετικές χώρες επενδύοντας συνολικά πάνω από 100 εκ. δολάρια στην Ανάπτυξη τεχνογνωσίας.

Ο Διαμάντης είναι επίσης Συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Human Longevity Inc. (HLI), μιας εταιρείας που ασχολείται με τη γονιδιωματική και τη διάγνωση και θεραπεία κυττάρων, με σκοπό την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Είναι επίσης Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Singularity, ενός οργανισμού στη Σίλικον Βάλεϊ, που μελετά τη ραγδαία αύξηση των τεχνολογιών, την ικανότητά τους να μεταμορφώνουν τις βιομηχανίες και να απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, στις 20 Μαΐου 1961. Οι γονείς του, και οι δύο Έλληνες μετανάστες, δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ιατρικής. Ο πατέρας του ήταν γιατρός. Από πολύ μικρή ηλικία ο Διαμάντης είχε εκφράσει ένα τρομερό ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του διαστήματος. Στην ηλικία των 8 ετών, ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις για το διάστημα στην οικογένειά του και τους φίλους του. Σε ηλικία 12 ετών, ο Διαμάντης κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για κατασκευή πυραύλων σε μικρή κλίμακα Estes Rocket Design Competition, επειδή είχε κατασκευάσει ένα σύστημα εκτόξευσης τριών ταυτοχρόνως πυραύλων.

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο Great Neck North το 1979, ο Διαμάντης σπούδασε για ένα έτος στο Κολέγιο Χάμιλτον της Ν. Υόρκης και μετά μετεγγράφηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να σπουδάσει φυσική και βιολογία. Δευτεροετής ήδη στο ΜΙΤ, το 1980, ίδρυσε μαζί με συμφοιτητές του τον διεθνή οργανισμό Students for the Exploration and Development of Space («Φοιτητές για την Εξερεύνηση και Ανάπτυξη του Διαστήματος»).

Από το ΜΙΤ έκανε προπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Γενετική και πήρε πτυχίο στην Αεροδιαστημική, και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Όσον αφορά το κομμάτι του διαστήματος, ο Διαμάντης είναι Συνιδρυτής/Πρόεδρος από κοινού της Planetary Resources, μιας εταιρείας που σχεδιάζει διαστημόπλοια που θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να ερευνήσουν αστεροειδείς για πολύτιμα υλικά. Είναι επίσης Συνιδρυτής των εταιρειών Space Adventures και Zero-Gravity Corporation.
Ο Διαμάντης είναι επίσης συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «Αφθονία – Το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζεις» ( “Abundance – The Future Is Better Than You Think”) και «Πως να γίνεις μεγάλος, να δημιουργήσεις πλούτο και να αποκτήσεις επιρροή στον κόσμο» (“BOLD – How to go Big, Create Wealth & Impact the World”) .

Η αποστολή του Διαμάντη είναι να ανοίξει τα σύνορα του διαστήματος για την ανθρωπότητα. Το μότο που ακολουθεί είναι: «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις μόνος σου».

«Ο πατέρας μου ήταν πρότυπο για μένα, ζούσε σε ένα μικρό ελληνικό νησί, τη Λέσβο, όπου μεγάλωσε μην έχοντας κυριολεκτικά τίποτα, ταΐζοντας τις κατσίκες και μαζεύοντας ελιές. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφυγε από το νησί για να πάει στην Ιατρική Σχολή, και από κει, πήγε στις ΗΠΑ, όπου έγινε επιτυχημένος γιατρός στη Νέα Υόρκη. Για μένα κάτι αντίστοιχο θα ήταν να πήγαινα στον Άρη και ακόμη πιο μακρυά, οπότε έτσι το σκέφτομαι. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν την ίδια δίψα που έχω κι εγώ, και όταν το βλέπω αυτό, το λατρεύω… Νιώθω σα να είμαι ένα 25χρονο παιδί που ακολουθεί τα όνειρά του, και αυτό είναι το υπέροχο πράγμα με τη ζωή, ότι κανένα όνειρο δεν είναι πολύ μεγάλο», λέει ο Πίτερ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ