Ο Έλληνας πρωταγωνιστής της σειράς “YOU” στο Netflix
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας πρωταγωνιστής της σειράς “YOU” στο Netflix

Ο Τζον Στάμος είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που μοιράζει το ταλέντο του ανάμεσα στην υποκριτική τέχνη και τη μουσική. Έγινε ευρέως γνωστός υποδυόμενος τον Jesse Katsopolis στη σειρά του ABC “Full House” ενώ πρόσφατα ξεχώρισε στη σειρά “You” του Netflix υποδυόμενος τον ψυχολόγο των πρωταγωνιστών. Τραγουδάει μαζί με το συγκρότημα “The Beach Boys” και κάνει παραγωγές τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. 

Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1963 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του, Γουίλιαμ Στάμος, έχει ελληνική καταγωγή και συγκεκριμένα από την Τρίπολη, η μητέρα του, Λορέττα Στάμος, έχει Αγγλό-Ιρλανδική καταγωγή.  Αφήνωντας την Ελλάδα, στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τη νέα ζωή τους μετατρέποντας το επίθετο Σταματόπουλος σε Στάμος – πιο σύντομο, πιο εύηχο, πιο «αμερικάνικο».

 

 

 Ο πατέρας του Στάμος ήταν εστιάτορας, ενώ η μητέρα εργαζόταν ως μοντέλο για μαγιό. O Τζον Στάμος στην εφηβεία του εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του, ερχόμενος σε επαφή με κόσμο η κοινωνική πλευρά του τότε νεαρού εξελίχθηκε. Στα 18 του χρόνια αποφάσισε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός και με την υποστήριξη του πατέρα του απέφυγε τελευταία στιγμή την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο του Cypress. Την εποχή εκείνη ήταν μεγάλος θαυμαστής του θρυλικού συγκροτήματος “The Beach Boys” παρακολουθώντας τις συναυλίες τους σε κάθε ευκαιρία ευχόμενος κάποια στιγμή να τους γνωρίσει. Η τύχη και το ταλέντο του Stamos λίγα χρόνια αργότερα τον έκαναν μέλος του συγκροτήματος δίνοντας συναυλιες έως και σήμερα. 

 

 

Το 1982, στα 19 του χρόνια, ο Τζον έκανε το ντεμπούτο του στο σίριαλ «General hospital», όπου και παρέμεινε ως το 1984 κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για βραβείο ΕΜΜΥ. Ομως η πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ήρθε με το «Full house», η επιτυχία του οποίου τον ακολουθεί ως σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επεδίωξε αργότερα την επαναφορά της σειράς. Ο Στάμος έχει μια μεγάλη καριέρα ως ηθοποιός συμμετέχοντας και πρωταγωνιστόντας σε πολλές αμερικάνικες σειρές.  Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά “General Hospital” το 1983. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε σε 12 επεισόδια της σειράς “Dreams” ως Gino Minelli και το 1985 έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στη ταινία του 1985 “Alice in Wonderland”.

Την περίοδο 1986-1994, εμφανίστηκε σε 26 επεισόδια της σειράς “You Again?” ως Matt Willows ενώ λίγα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και στις ταινίες “Daughter of the Streets” (1990) ως Joey, στην “Captive” ως Robert Knott,  και στην “The Disappearance of Christina” ως Joe Seldon.

 

 

Το 1987, κέρδισε το πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά του ABC, Full House, ως Jesse Katsopolis. Σύμφωνα με τον Jeff Franklin, ζήτησε το επίθετο του ρόλου να είναι ελληνικό για να τονίσει την ελληνική καταγωγή του. Η σειρά είχε τεράστια επιτυχία και εκτόξευσε την καριέρα του. Συνολικά η σειρά κέρδισε 16 βραβεία και είχε άλλες 20 υποψηφιότητες. Το 1995, μετά από οκτώ σεζόν, η παραγωγή σταμάτησε και ο Στάμος είχε εμφανιστεί και στα 193 επεισόδια της σειράς.

 

 

 

Από το 1995 έως και το 2005, εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές όπως “The Larry Sanders Show”, ““Thieves”, “Τα φιλαράκια” και “Jake in Progress” καθώς και στις ταινίες “A Match made in Heaven”. Το 2005, εμφανίστηκε σε 65 επεισόδια της σειράς “ER” ως Tony Gates με την σειρά να κερδίζει μία Χρυσή Σφαίρα, 152 βραβεία και 365 υποψηφιότητες. Από το 2009, έχει εμφανιστεί συνολικά σε 15 τηλεοπτικές σειρές, με πιο πρόσφατες τις “Grandfathered”, “Fuller House” και “Scream Queens”, καθώς και σε οκτώ ταινίες, με πιο πρόσφατη την “Γάμος αλά Ελληνικά 2”. 

Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες είναι αυτή με την πλατφόρμα Netflix όπου πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές των τελευταίων ετών, το “You” υποδυόμενος έναν ψυχολόγο που δημιουργεί μια εξαρτητική σχέση με τη θεραπευόμενή του. 

 

 

Εκτός από ηθοποιός ο Τζον Στάμος έχει και το ρόλο του παραγωγού αφού  έχει κάνει τη παραγωγή σε 34 επεισόδια από επτά τηλεοπτικές σειρές, όπως “Fuller House”, “Jake in Progress” και “Grandfathered”, καθώς και στις ταινίες “My Best Friend’s Wife” και “The TwoMr. Kissels”.

Το 2015 ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής  Ομπάμα τον είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο για να τιμήσουν τη μέρα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Ανάμεσα στους καλεσμένους που παρευρέθηκαν ήταν αρκετοί Έλληνες αλλά ο Πρόεδρος ξεχώρισε τον Τζον Στάμος λέγοντας του “ Είσαι ο πιο όμορφος Έλληνας του κόσμου”. 

 

 

Το 2016 γνώρισε την Caitlin McHughο μοντέλο και ηθοποιό, παντρεύτηκαν το 2018 έχοντας ήδη αποκτήσει το πρώτο τους παιδί, όπου έδωσε το όνομα του πατέρα του, Billy Stamos. Το ζευγάρι ζει στο Beverly Hills σε ένα σπίτι που θυμίζει παραδοσιακό εξοχικό με έντονες επιρροές από την ελληνική αρχιτεκτονική. 

Ο Τζον Στάμος αγαπά πολύ την Ελλάδα και παρόλο που δεν μεγάλωσε στη χώρα έχει ιδιαίτερο δέσιμο αφού δεν χάνει ευκαιρία να μιλά και να τονίζει την καταγωγή του. 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ