Θεμελίωσε τις σύγχρονες ναυτιλιακές σπουδές
Σημαντικοί Έλληνες

Θεμελίωσε τις σύγχρονες ναυτιλιακές σπουδές

Ο Κώστας Γραμμένος είναι καθηγητής Ναυτιλίας και Χρηματοοικονομικών Επιστημών στο Cass Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών που φέρει το όνομά του, το «Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance». Είναι, επίσης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Lloyd’s Register (LRF) στον τομέα της ναυτιλίας, του εμπορίου και των οικονομικών, ενώ ήταν και ο ιδρυτικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1944 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Πήρε πτυχίο στα Οικονομικά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, το 1971, και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, το 1977. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1962 και ειδικός χρηματοοικονομικής ναυτιλίας στην έδρα της Τράπεζας στην Αθήνα από το 1973 έως το 1974. Διετέλεσε, στη συνέχεια, ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος από το 1977 έως το 1982.

 

 

Το 1977 ήταν και το έτος που ο κ. Γραμμένος εισήγαγε στη ναυτιλία την ανάλυση της πίστωσης και την πολιτική τραπεζικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης η οποία, από τότε, έχει εφαρμοστεί από τις περισσότερες διεθνείς τράπεζες. Το 1982 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City και το 1986 έγινε Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών. Οι καινοτομίες που έκαναν διεθνώς αναγνωρίσιμο τον Έλληνα ακαδημαϊκό, αφορούν στις ναυτιλιακές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία και το σχεδιασμό του Κέντρου Ναυτιλίας και μέχρι το 2003 ήταν διευθυντής της παγκόσμιας τάξης MSc Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομικών. Το Κέντρο εισήγαγε το MSc Εμπορίου, Μεταφορών και Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 1997, το οποιο από το 2008 έως το 2012 ηταν γνωστό ως MSc Supply Chain, Trade and Finance, και το MSc Energy, Trade and Finance, το 2003. Περισσότεροι από 3800 φοιτητές, από 150 χώρες, έχουν αποφοιτήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί από τους οποίους κατέχουν ηγετικές θέσεις στο διεθνή τραπεζικό, ναυτιλιακό και βιομηχανικό τομέα.

Επιπλέον, το Κέντρο Ναυτιλίας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, της ναυτιλίας και της διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου, του εμπορίου βασικών εμπορευμάτων, της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών μέσων και αποτελεί σημαντική πλατφόρμα διεθνούς διαλόγου μεταξύ ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και ακαδημαϊκών κύκλων.

 

 

Το 1985, ο 41χρονος τότε Έλληνας καθηγητής, παρουσίασε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του αυτοχρηματοδοτούμενου διδακτικού και ερευνητικού Κέντρου Ναυτιλίας, που δημιούργησε στο City University. Εκείνη, με ενδιαφέρον τον ρώτησε «Πώς τα καταφέρατε;». Ο κ. Γραμμένος της απάντησε «Με αριστεία, αξιοκρατία και εξωστρέφεια στο πανεπιστήμιο».

Σε συνέντευξή του, έχει τονίσει πως ένα πανεπιστήμιο πρέπει να θυμάται και να τιμά τις ρίζες του αλλά και να εξελίσσεται στον χώρο ανάλογα με την εποχή. Πρέπει να πρωτοπορεί με το να διαβλέπει τι έρχεται και να μεταβάλλει όπου χρειάζεται την ύλη που διδάσκει στους φοιτητές του. Το πανεπιστήμιο διδάσκει με τη θεωρία τρόπο σκέψης και ανάλυσης, εργαλεία ανάλυσης και τέλος διατύπωση. Ομως σύζευξη θεωρίας και πράξης είναι άκρως απαραίτητη γιατί οι απόφοιτοι θα εργαστούν «εν τόπω και χρόνω» και θα κληθούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν σε αυτό.

 

 

Ο κ. Γραμμένος διετέλεσε Αντικαγκελάριος, στο Πανεπιστήμιο City από το 1998 έως το 2011, Εκτελεστικός Κοσμήτορας, Cass Business School το 2000, Αναπληρωτής Κοσμήτορας του 2001 και Αναπληρωτής Κοσμήτορας (Προπτυχιακό), Πανεπιστήμιο από το 2002 έως 2010. Ήταν ο ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομικών του Cass Business School το 1983, Πρόεδρός του από το 2012, ενώ αυτό είχε πάρει τιμητικά το όνομά του, από τον Απρίλιο του 2007.

Εισήγαγε, μέσω του μεταπτυχιακού του προγράμματος, μια νέα προσέγγιση στις διεθνείς επιχειρήσεις την «σφαιρική προσέγγιση». Έγραψε, το 1979, τη γνωστή μονογραφία για το θέμα «Bank Finance for Ship Purchase» του Πανεπιστημίου Wales Press και γενικά έχει γραπτές εργασίες και μελέτες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά επιστημονικά περιοδικά και εξειδικευμένες εμπορικές εκδόσεις. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μέσω της έρευνάς του, της διδασκαλίας των πανεπιστημιακών τμημάτων και των δημόσιων παρουσιάσεών του, έστρεψε την προσοχή του ναυτιλιακού κόσμου στις δυνατότητες των δημόσιων και ιδιωτικών αγορών, μετοχών και χρεών ως νέων πηγών χρηματοδότησης της ναυτιλίας.

 

 

Επίσης, ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME) από το 1998 έως το 2003, Επίτιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μηχανικών, Επιστήμης και Τεχνολογίας (IMarEST) το 2008 και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας από το 2000 έως σήμερα και ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου από το 2014 έως σήμερα.

Είναι Επίτιμος Εταίρος, Institute of Marine Engineers, Επιστήμη & Τεχνολογία, από το 2008 έως σήμερα, Συνεργάτης του Chartered Institute of Bankers, από τον Ιανουάριο του 2004 έως σήμερα. Έχει διοριστεί σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα θαλάσσιων πολιτικών, από το 2018 έως σήμερα και Συνεργάτης της Βασιλική Εταιρεία για την ενθάρρυνση των Τεχνών, της Παραγωγής και του Εμπορίου (RSA).

 

 

Tο 1998 του απονεμήθηκε ο τίτλος «Seatrade Personality of the Year» και το 2008 το βραβείο Διακεκριμένης Προσωπικότητας για την εξαιρετική συμβολή του στη ναυτιλιακή βιομηχανία από την Ένωση Τραπεζικών και Οικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το «Achievement in Education and Training» στα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία του Lloyd’s List και το 2017 το βραβείο Leadership της Ελληνικής Ναυτιλίας Capital Link.

Το 1999 του απονεμήθηκε το υψηλότερο ακαδημαϊκό βραβείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το «DSc. in Shipping Finance» (Χρηματοοικονομικά της Ναυτιλίας), από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου για τη δημιουργία για τη σημαντική συμβολή του στη γνώση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοπιστωτικά (Shipping, Trade and Finance).

Ο κ. Γραμμένος έλαβε τον τίτλο του «Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» από την Βασίλισσα Ελισάβετ το 1994, για το έργο του στη διεθνή ναυτιλία και τη χρηματοδότηση και του «Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» το 2009, για «Υπηρεσίες στη Διδασκαλία και την Έρευνα». Το 2013 του απονεμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία ο τίτλος του «Διοικητή του Τάγματος του Φοίνικα» για την παγκόσμια διδασκαλία και έρευνα στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ το 2017 έγινε Επίτιμος Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Bangor, στην Ουαλία.

 

 

Τον Δεκέμβριο του 2018, του απονεμήθηκε το «Lifetime Achievement Award» από τα παγκόσμια βραβεία της Lloyd’s List, το οποίο αφιέρωσε στους περισσότερους από 3.800 αποφοίτους του μεταπτυχιακού του προγράμματος, στην καταπληκτική ομάδα του στο Cass, στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου -που του επέτρεψε να εργαστεί πάνω σε κάτι που αγαπά- και στην εξαιρετική σύζυγό του.

Αν και πλήρως ενταγμένος στη βρετανική κοινωνία, ο Κώστας Γραμμένος διατηρεί έντονα τα ελληνικά του αισθήματα, την αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και την απεριόριστη πίστη του στις ικανότητες των Ελλήνων. «Διαθέτουμε λαμπρούς νέους με εξαίρετης ποιότητας μυαλά που βρίσκονται σήμερα σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αριστεία, αξιοκρατία και εξωστρέφεια στο πανεπιστήμιο, είναι αρχές που ο κ. Γραμμένος, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών σπουδών και ευρύτερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή. Για την πορεία του και τη συμβολή του το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα, τον Μάιο του 2019.

 

 

Μέρος της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφορούσε στα παιδικά του χρόνια και στο πως αυτά καθόρισαν τον τρόπο σκέψης και τη μετέπειτα λαμπρή πορεία του. «Είχα την μεγίστη τύχη σε πολύ μικρή ηλικία να μελετώ καθημερινά ένα οκτάωρο, επί τέσσερα καλοκαιρινά τετράμηνα στη δημοτική βιβλιοθήκη στα Χανιά, από το 1958 μέχρι το 1961, όπου ο πατέρας μου ήταν αποσπασμένος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Διάβασα Ομηρο, τους τραγικούς, τον Αριστοφάνη. Εκεί τον Καζαντζάκη, τον Σολωμό, τον Καβάφη και όλοι αυτοί έγιναν αγαπημένοι και διά βίου προσωπικοί μου φίλοι».

«Είχα ακόμη τη σπάνια τύχη να παρακολουθώ στην Αθήνα τον Κάρολο Κουν και το πρωτοπόρο του Θέατρο Τέχνης με συνεργάτες όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο και τον Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και να βλέπω συστηματικά θεατρικές παραστάσεις στο τότε έξοχο Εθνικό Θέατρο. Είδα τον Δημήτρη Μητρόπουλο να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης το 1955 στην Αθήνα, στον “Ορφέα”. Άκουσα τη θεϊκή Μαρία Κάλλας από το ραδιόφωνο να τραγουδά στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 1957 και φυσικά τον μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη. Ο Κάρολος Κουν πέραν των μαγικών στιγμών που έζησα στο υπόγειο θέατρό του στον “Ορφέα” μου έδωσε και ένα μέγιστο μάθημα: Την διακαή επιθυμία να πραγματοποιείς μόνο τα άριστα, τη συστηματική και ασταμάτητη προετοιμασία, το ότι η πίστη στο έργο σου και φυσικά το ταλέντο, κινούν και όρη. Όλοι αυτοί κίνησαν όρη και έτσι και εμείς διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και μεγάλοι Νεοέλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γραμμένος.

 

 

Από τους φοιτητές του που κατέχουν νευραλγικές θέσεις, το 40% εργάζεται στη ναυτιλία, το 38% στο banking και είναι διεθνείς τραπεζίτες, ενώ οι υπόλοιποι στο εμπόριο και τη βιομηχανία. Μόνο στον τραπεζικό τομέα έχει 600 απόφοιτους οι οποίοι εργάζονται σε City, Όσλο, Αμβούργο, Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη και αλλού.

Ένας χαρισματικός καθηγητής με περισσότερα από τριάντα χρόνια πανεπιστημιακής παρουσίας, ο κ. Γραμμένος δίδαξε μια ολόκληρη γενιά σημαντικών -σήμερα- στελεχών της ναυτιλίας, της οικονομίας, και της βιομηχανίας, οι οποίοι εφαρμόζουν στην πράξη τις χρηματοπιστωτικές αναλύσεις του στα μεγαλύτερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ