Παντρεύει Ιατρική και Τεχνολογία χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Σημαντικοί Έλληνες

Παντρεύει Ιατρική και Τεχνολογία χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Δρ. Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας ειναι πολυβραβευμένος νευροεπιστήμονας, ακαδημαϊκός, ειδικός εμπειρογνώμονας έρευνας και τεχνολογίας, πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση και χαρτογράφηση του βρεφικού και παιδικού εγκεφάλου, ενώ το 2007, μόλις στα 27 του χρόνια, αναγνωρίστηκε διεθνώς, ως ιδιοφυία της δεκαετίας, και στα 29 του κέρδισε το βραβείο Νομπελίνι, το μικρό Νόμπελ για νέους επιστήμονες, από Νομπελίστες και το Νο1 επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ήταν αριστούχος του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων κι έπειτα έγινε Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Imperial College London (ICL) στον τομέα των Νευροεπιστημών (MSc in Integrative Neuroscience) με Εξόχως Άριστα (Outstanding Distinction), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών του έτους.

 

 

Ο Ιωάννης Γούσιας, ο οποίος κατάγεται από την Ήπειρο, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική στο ICL, συνεργαζόμενος με το Κέντρο Κλινικών Επιστημών του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith, το Τμήμα Υπολογιστών του ICL, καθώς και το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του University College London, χρηματοδοτούμενος από το Ίδρυμα Αρναούτης, το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ασχολείται με την ανατομική μοντελοποίηση και χαρτογράφηση εγκεφάλων πρόωρων βρεφών, βρεφών φυσιολογικής κυήσεως και παιδιών μέχρι 6 ετών, εφαρμόζοντας, βελτιστοποιώντας και εξελίσσοντας τους αλγόριθμους και τις μεθόδους που έχει ήδη αναπτύξει και χρησιμοποιεί για τη χαρτογράφηση εγκεφάλων ενήλικων ατόμων και τη δημιουργία πιθανοτικών ανατομικών χαρτών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης, συνδυάζοντας τη χαρτογράφηση εγκεφάλου με πιθανοτική απεικόνιση νευρικών ινών και στοιχεία θεωρίας δικτύων, μελετά την εξέλιξη του «δικτύου» του εγκεφάλου και των δομών του.

 

 

Βασικός στόχος της έρευνάς του είναι η σύνδεση ανατομικών ανωμαλιών με κλινικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις, ο συνδυασμός ανατομικής και λειτουργικής απεικόνισης, καθώς και η καταγραφή της φυσιολογικής ή μη εξέλιξης του εγκεφάλου από τη γέννηση κιόλας του ατόμου μέχρι την ενηλικίωση, στηριζόμενη σε κλινικά, ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα. Συνεχίζει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο ICL έχοντας κερδίσει ιδιαιτέρως ανταγωνιστική χρηματοδότηση από τον οργανισμό Action Medical Research. Κέρδισε το πρώτο βραβείο την Ημέρα Νέου Επιστήμονα στο Λονδίνο για το 2007. Βραβεύτηκε ως Νευροεπιστήμονας της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2007.

Ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ετήσια συνάντηση των εν ζωή Νομπελιστών με τους πιο ταλαντούχους και ιδιοφυείς νέους επιστήμονες του κόσμου, μετά από εθνική επιλογή και τελική παγκόσμια κρίση από το Συμβούλιο των Νομπελιστών. Βραβεύτηκε ως Νέος Ερευνητής της Χρονιάς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδιατρικής Έρευνας του 2007.

 

 

Η έρευνά του ήταν εξώφυλλο στο επιστημονικό περιοδικό NeuroImage στο τεύχος Απριλίου 2008. Στο τεύχος Ιουνίου 2008, το περιοδικό STATUS τον συμπεριέλαβε στους «Νικητές» της χρονιάς. To 2009 κέρδισε το βραβείο «NOBELini» για νέους επιστήμονες, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010, παρουσίασε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου την αλληγορική πρωτότυπη εγκατάσταση «Ο Αλβέρτος στη Χώρα των Νευροπλαστικών», εμπνευσμένη από την έρευνά του πάνω στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου των νεογνών και τη μεγάλη του αδυναμία, τον αδερφό του Αλβέρτο. Τα εγκαίνια της έκθεσης προλογίστηκαν από το Νομπελίστα Ιατρικής Sir Timothy Hunt.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή έχει πει για τους αγαπημένους του ποιητές πως «Ο Ελύτης με κάνει υπερήφανο ως Ελληνα, ο Ρίτσος ως Λάκωνα και ο Βρεττάκος ως άνθρωπο – «αγαπώ, άρα υπάρχω»», ενώ στην ερώτηση για το τι αγαπά περισσότερο στην Ελλάδα είχε απαντήσει «Το φως, την ελληνική γλώσσα, το μπλε της θάλασσας. Το δέσιμο της οικογένειας. Τα ηχοχρώματα των λέξεων «μάνα», «πατέρας», «αδερφός», «πατρίδα». Θεωρεί πως η καλύτερη εκδοχή του Έλληνα περιλαμβάνει το να είναι φιλάνθρωπος, φιλεύσπλαχνος, φιλαλήθης, φιλομαθής, φιλότιμος, φιλόξενος και φίλος. «Αρχαίος Ελληνας και φιλέλληνας μαζί – Θανάσης Βέγγος, ένας καλός άνθρωπος».

 

 

O Ιωάννης Γούσιας είναι δεινός βιολιστής, μιλάει πέντε γλώσσες και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ