Έχτισε έναν κολοσσό στον τομέα της κατασκευής ιατρικών οργάνων
Σημαντικοί Έλληνες

Έχτισε έναν κολοσσό στον τομέα της κατασκευής ιατρικών οργάνων

Ο Πίτερ Νίκολας είναι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικάνους. Έχει ιδρύσει μαζί με τον John Abele την ιατρική εταιρία Boston Scientific, που για περισσότερα από 25 χρόνια πρωτοπορεί.

Οι γονείς του ήταν ελληνικής καταγωγής. Ο ίδιος αποφοίτησε από το Duke University το 1964 και συνέχισε στο  University of Pennsylvania’s Wharton School.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στην εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Eli Lilly & Company, όπου και παρέμεινε για μία δεκαετία. Γνώρισε τον μελλοντικό του συνεταίρο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου το 1979 και στη συνέχεια αποφάσισαν να δανειστούν 800 χιλιάδες δολάρια και να ξεκινήσουν την Boston Scientific, μια εταιρία κατασκευής ιατρικών συσκευών. Από μία εταιρία των 38 υπαλλήλων, έφτιαξε ένα όμιλο παγκόσμιου εύρους με 20.000 υπαλλήλους και έσοδα το 2005 6.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 1996, η οικογένεια Νίκολας δώρισε 20 εκατομμύρια δολάρια στο Duke University για τη Σχολή Περιβάλλοντος, η οποία μετέπειτα μετονομάστηκε προς τιμήν του. Το 2000 του απενεμήθη το μετάλλιο τιμής του Ellis Island.

«Τα πάντα στη ζωή είναι μία κρίσιμη απόφαση, αν το κάνεις για αρκετά χρόνια, καταλαβαίνεις πως λειτουργούν τα πράγματα και αυτό σε βοηθά να αποφεύγεις τα ρίσκα»

Η διορατικότητα του οδήγησε στην εξαγορά της Medi-Tech και της Scimed Life Systems, ανάμεσα σε πλήθος εταιριών που συμπεριλήφθηκαν στον όμιλο της Boston Scientific.

Το 2004, ο Πίτερ Νίκολας και η σύζυγος  του Ginny έκαναν άλλη μία μεγάλη δωρεά στο Duke, συνολικά 72 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα 70 εκατομμύρια δολάρια της δωρεάς δόθηκαν στο Nicholas School of the Environment, και τα 2 εκατομμύρια δολάρια στην βιβλιοθήκη Perkins.

Το 2005 βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού Forbes με του 400 πιο πλούσιους Αμερικάνους, και μάλιστα στην 78η θέση, με περιουσία που ανέρχεται σε 4 δις δολάρια. Η τελευταία φορά που τον συμπεριέλαβε το Forbes στη λίστα ήταν το 2008 με συνολικό ύψος περιουσίας 1,1 δις δολάρια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ