Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που διαπρέπει στην Αμερική
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που διαπρέπει στην Αμερική

Ο Δρ. Ιωάννης Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από Έλληνες μετανάστες. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale, όπου ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική και στην Καρδιοθωρακική. Αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητά του εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale.

Το 2006 αναγορεύθηκε καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στην Εδρα William W. L. Glenn. Διετέλεσε διευθυντής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Yale, καθώς και στο νοσοκομείο Yale-New Haven επί 15 χρόνια, έως το 2011 όπου ανέλαβε ιδρυτικός διευθυντής του εξειδικευμένου διεπιστημονικού Κέντρου του πρώτου «Ινστιτούτου Αορτής» στο νοσοκομείο Yale-New Haven.

Το Κέντρο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής, μια μεγάλη βάση δεδομένων για ασθενείς με αορτική νόσο και μια τράπεζα ιστών από δείγματα αορτής.

 

 

Αποτελεί έναν από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στη μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, στην ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και στη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

Πρόσφατα, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον Ιωάννη Ελευθεριάδη, ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην κατηγορία των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στον κλάδο των Ιατρικών Επιστημών της Τάξης των Θετικών Επιστημών.

Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρούς στην Καρδιοχειρουργική από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένων και 20 Ελλήνων ιατρών, ενώ συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ως επισκέπτης χειρουργός και για να δίνει διαλέξεις. Εχει συγγράψει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα στην ευρεία περιοχή της μελέτης της καρδιάς και του θώρακα.

Χρηματοδοτείται από το National Science Foundation και εστιάζει α) σε νέες τεχνικές μεταμόσχευσης καρδιάς και β) στις γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής και στην προστασία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από την υποθερμία.

 

 

Μεταξύ άλλων, η έρευνά του ανέδειξε ότι η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας είναι δυνατό να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Ετσι, συνέβαλε ώστε η μέθοδος να εφαρμόζεται σήμερα ευρέως και με ασφάλεια στους ασθενείς αυτούς, σώζοντας πολλές ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Ακόμη, έδειξε ότι το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει οικογενή και κληρονομική βάση, ενώ ανέπτυξε μια χειρουργική τεχνική για τη διατομή της κατιούσης αορτής, η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως. Ανακάλυψε ότι η αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε νεαρούς αθλητές, μπορεί να προκαλέσει διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.

 

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Connecticut Chapter of the American College of Cardiology, καθώς και μέλος του National Board of Governors του American College of Cardiology. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του International College of Angiology και επί δεκαέξι χρόνια μέλος του Τhoracic Surgery Director’s Association.

Ο Δρ. Ελευθεριάδης για την όλη επιστημονική του συνεισφορά έχει τιμηθεί με τα βραβεία Walter Bleifield Memorial Award for Distinguished Contribution in Clinical Research in Cardiology, John B. Chang Research Achievement Award, Socrates από το Thoracic Residents Association, Thoracic Surgery Director’s Association, Society of Thoracic Surgeons, με το οποίο αναγνωρίζονται τα εξαιρετικά επιτεύγματα στη διδασκαλία και καθοδήγηση των γιατρών και Distinguished Fellow Award 2008 από την International Academy of Cardiology. Το περιοδικό «Men’s Health» τον έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ

Στο συγγραφικό έργο του Δρ. Ελευθεριάδη περιλαμβάνονται τα βιβλία House Officer Guide to ICU Care (1st, 2nd and 3rd Editions), Advanced Treatment Options For The Failing Left Ventricle, Diseases of the Aorta, Your Heart: The Owner’s Guide, The Woman’s Heart, Acute Aortic Disease και Extraordinary Hearts (Penguin). Πρόσφατα, εξέδωσε και το πρώτο του βιβλίο μυθοπλασίας με τίτλο «Transplant», ένα ιατρικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των φιναλίστ του διαγωνισμού «Next Generation Indie Book Award» για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μυθιστορημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Despina Spanou

    I am Greek I live in Athens Greece. Do
    You operate in any Hospital in Athens??
    Or the State?? I have aortic aneurysm.
    (Sas Xriaxome)……


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ