Ένας κορυφαίος επιστήμονας της Χημικής Μηχανικής
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας κορυφαίος επιστήμονας της Χημικής Μηχανικής

O Γιάννης Γιώρτσος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών της Αμερικής, είναι ένας από τους διασημότερους παγκοσμίως ερευνητές της Χημικής Μηχανικης με περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά και 130 προσκεκλημένες ομιλίες.

Ο Γιάννης Γιώρτσος γεννήθηκε στην Ρόδο το 1950, αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο και το 1968 εισήχθη στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και το 1973 αποφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

 

 

Φοίτησε με υποτροφία στο California Institute of Technology (Caltech) από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1978. Το 1979 έγινε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής στο University of Southern California (USC), αναπληρωτής καθηγητής το 1984 και καθηγητής το 1989.

Στο ίδιο Τμήμα, έλαβε την τιμητική έδρα Chester D. Dolley in Chemical and Petroleum Engineering (1995). Στο διάστημα 1991-1997 υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος, ενώ το διάστημα 2001-2005 διετέλεσε Senior Associate Dean for Academic Affairs.

 

 

Από το 2005 είναι ο Κοσμήτορας του Viterbi School of Engineering του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας όπου κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian.

Υπό την ηγεσία του Γιάννη Γιώρτσου, το USC Viterbi School of Engineering ανέβηκε στην 10η θέση παγκοσμίως, (Shangai rankings and US News and world Report rankings).

 

 

Tο 2008 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Η.Π.Α. και το 2013, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον κύριο Γιώρτσο, ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στην επιστημονική περιοχή “Ροή ρευστών και χημικές αντιδράσεις σε πορώδη μέσα” στην τάξη των Θετικών Επιστημών.

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται μελέτες έγχυσης ατμού, μεταφοράς θερμότητας, επιτόπιας καύσης και θερμικής ανάκτησης σε πορώδη μέσα, μελέτες για την ανάπτυξη αναλυτικών λύσεων σε μαθηματικά μοντέλα μεταφοράς σε πορώδη μέσα, η μοντελοποίηση της μεταφοράς μαζών σε πορώδη μέσα με εφαρμογή στην αποκατάσταση του εδάφους, καθώς και μελέτες για την εφαρμογή μεθόδων βελτιστοποίησης σε ροές υπόγειων υδάτων. Επίσης έχει επιβλέψει 28 διδακτορικά και 8 μεταδιδάκτορες ερευνητές.

 

 

Έχει διατελέσει προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Université Paris, Orsay, France) στο Université Pierre et Marie Curie, Paris, France) και στο California Institute of Technology.

Έχει υπάρξει μέλος της ‘Εκδοτικής Επιτροπής (Editorial Board) πολλών διεθνών περιοδικών και έχει διατελέσει Editor-in-Chief όλων των επιστημονικών περιοδικών της Εταιρίας Πετρελαϊκής Μηχανικής (Society of Petroleum Engineers) την περίοδο 2006-2010, ενώ έχει λάβει και το Kapitza Medal της Ρωσικής Ακαδημίας Θετικών Επιστημών.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ