Μία εξέχουσα προσωπικότητα του Πανεπιστημίου του Cambridge
Σημαντικοί Έλληνες

Μία εξέχουσα προσωπικότητα του Πανεπιστημίου του Cambridge

Ο Δρ. Νίκος Νικηφοράκης σπούδασε Αεροναυπηγική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα της αεροδιαστημικής προώθησης και διδακτορικό δίπλωμα σχετικά με την εξέλιξη των κυμάτων έκρηξης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Cranfield.

Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου εργάστηκε για την κατασκευή υπολογιστικών μοντέλων για την προσομοίωση των παγκόσμιων ατμοσφαιρικών ροών (καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη).

Το 1996 βρέθηκε στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου ίδρυσε το Εργαστήριο Υπολογιστικής Δυναμικής (LCD).

 

 

Από το 2008 είναι διευθυντής Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων στο Centre for Scientific Computing του Πανεπιστημίου του Cambridge, διευθυντής του εργαστηρίου Scientific Computing στο Cavendish Laboratory & Fellow και διευθυντής Σπουδών στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο κολέγιο Selwyn.

Ο Δρ. Νικηφοράκης  έχει συνεργασίες έρευνας με διάφορους βιομηχανικούς συνεργάτες και κυβερνητικά εργαστήρια, καθώς και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η BP, η Boeing, και η Jaguar.

 

 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Νικηφοράκη αφορούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή αριθμητικών αλγορίθμων και μεθόδων υψηλής απόδοσης για την ταυτόχρονη επίλυση των σύνθετων συστημάτων μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων για την άμεση αριθμητική προσομοίωση τεσσάρων καταστάσεων της ύλης (Υπολογιστική Πολυφυσική).

Η χρήση αυτών των προηγμένων αριθμητικών εργαλείων επέτρεψε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σε θέματα θεμελιώδους και εφαρμοσμένης φυσικής, που ασχολούνταν με προβλήματα πολυφυσικής και πολλαπλής κλίμακας, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν δύσχρηστα.

Αυτή η καθαρή επιστημονική γνώση μεταφέρθηκε με επιτυχία σε επιχειρησιακό λογισμικό προς όφελος της βιομηχανίας και της οικονομίας, εμπλέκοντας έτσι πολλούς βιομηχανικούς εταίρους από όλο τον πλανήτη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ