Ο κατά συρροή επιχειρηματίας του Ιντερνετ
Σημαντικοί Έλληνες

Ο κατά συρροή επιχειρηματίας του Ιντερνετ

Ο Τζέισον Καλακάνης είναι πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του Διαδικτύου, angel investor, συγγραφέας και μπλόγκερ που έχει επενδύσει σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, πριν καν τις ανακαλύψει το ευρύ κοινό. Έχει βρεθεί στη 10η θέση της λίστας με τις σημαντικότερες διασημότητες του Ιντερνετ, που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο το «Forbes», και έχει κερδίσει το προσωνύμιο «κατά συρροή επιχειρηματίας του Ιντερνετ» εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων με τις οποίες καταπιάνεται.

Γεννήθηκε στην περιοχή Bay Ridge του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 28 Νοεμβρίου 1970, από Έλληνα πατέρα και Ιρλανδή μητέρα. Αποφοίτησε από το Xaverian High School, το 1988, και στη συνέχεια έλαβε B.A. στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Fordham.

Αρχικά, έγινε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rising Tide Studios, μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης που δημοσίευε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της έκρηξης dot-com, δραστηριοποιήθηκε στην κοινότητα Silicon Alley της Νέας Υόρκης και, το 1996, άρχισε να παράγει το Reporter του Silicon Alley. Ένα φωτοτυπικό ενημερωτικό δελτίο δεκαέξι σελίδων επεκτάθηκε τελικά σε ένα περιοδικό τριακοσίων σελίδων, με αδελφική έκδοση -που ονομάζεται Digital Coast Reporter, για τη Δυτική Ακτή.

 

 

Η εταιρεία διοργάνωνε επίσης συνέδρια στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο με επίκεντρο το Διαδίκτυο, τους ιστούς και τα Νέα Media. Με το τέλος της «φούσκας του Dot-com» όμως, το Reporter του Silicon Alley απέτυχε και η εταιρεία πωλήθηκε από πτώχευση σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ως blogger, ο Τζέισον Καλακάνης ίδρυσε το Weblogs, Inc. network με τον Brian Alvey, στις 24 Σεπτεμβρίου 2003, με την υποστήριξη του Mark Cuban, ενός angel investor (ένα εύπορο άτομο που παρέχει κεφάλαιο για την ίδρυση επιχείρησης, συνήθως με αντάλλαγμα μετατρέψιμου χρέους ή μετοχικού κεφαλαίου). Δύο χρόνια μετά την έναρξή τους, τα επιχειρηματικά μπλογκ της Weblogs Inc. παρήγαγαν 1.000 δολάρια την ημέρα μόνο από την AdSense, οδηγώντας την America Online της Time Warner να συμφωνήσει και να αγοράσει την εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2005, για 25-30 εκατομμύρια δολάρια.

Έναν χρόνο αργότερα, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας παραιτήθηκε από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Weblogs, Inc. και γενικός διευθυντής του Netscape, και, αργότερα μέσα στο 2006, εντάχθηκε στη Sequoia Capital ως ΕΙΑ (επιχειρηματίας σε δράση), θέση που κατείχε μέχρι τον Μάιο του 2007.

 

 

Ξεκίνησε τον διαδικτυακό κατάλογο Mahalo («ευχαριστώ» στη Χαβάη), ο οποίος συγκέντρωσε επιχειρηματικά κεφάλαια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, όπως οι Sequoia Capital, News Corp, CBS, Mark Cuban και Elon Musk. Η εταιρεία σημείωσε άνοδο 15 εκατομμυρίων μοναδικών επισκεπτών τον μήνα και επέτυχε την κερδοφορία το 2011, αλλά παρουσίασε απότομη πτώση της επισκεψιμότητας του έτους από την ενημέρωση του αλγόριθμου αναζήτησης Google Panda και έκλεισε το 2014.

Το 2009, ο Τζέισον Καλακάνης ίδρυσε το Open Angel Forum, ένα γεγονός που συνδέει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με angel investors, ώστε να οδηγηθούν σε μελλοντικές συνεργασίες. Το φόρουμ ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς δημόσιων σχολίων από τον επιχειρηματία που αμφισβητούσαν τη δεοντολογία των angel investors που πληρώνονται για να απογειώνουν μία εταιρεία. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι νεοσύστατες εταιρείες δεν πρέπει να πληρώνουν στους angel investors,των οποίων οι τιμές «μπορεί να κυμανθούν από 1.000 έως 8.000 δολάρια για μια ενιαία 10 ή 15λεπτη παρουσίαση».

Έτσι, συνέλεξε ένα κεφάλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δική του επιχείρηση επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων για να επενδύσει σε νεοσύστατες εταιρείες που προέκυψαν από τη διάσκεψη Launch. Μετά την επιτυχία της διάσκεψης αυτής, ο Τζέισον Καλακάνης δήλωσε την πρόθεσή του να πλησιάσει και να εμπλακεί περισσότερο στις νέες επιχειρήσεις που προέκυψαν, σε μια εποχή όπου το επίπεδο των επενδύσεων ήταν περίπου 25.000 έως 100.000 δολάρια σε πέντε έως δέκα νέες επιχειρήσεις ετησίως.

 

 

Το 2018, ανακοίνωσε δημοσίως ότι πούλησε όλες του τις μετοχές από το Facebook, εκφράζοντας την έντονη κριτική του CEO της εταιρείας και συνιδρυτή, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για το Too Embarrassed to Ask podcast. Απόκαλεσε τον Zuckerberg «εντελώς ανήθικο» στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την επιχείρηση και είπε «Κανένας ιδρυτής δε θα πρέπει ποτέ να πουλήσει εταιρεία σε αυτόν».

Μάλιστα, το πρόσφατο φιάσκο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών του τού έδωσε το κίνητρο που χρειαζόταν. Για την ακρίβεια, ο Τζέισον Καλακάνης δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, την Openbook Challenge, έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, στόχος του οποίου είναι να ανακαλύψει το επόμενο «poster boy» των social media. Προσφέροντας ως κίνητρο 100.000 δολάρια σε επτά ομάδες, ελπίζει ότι μία από αυτές θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα σταθεί επάξια απέναντι στο Facebook.

Επιπλέον, έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Angel: How to Invest in Technology Startups» (Angel: Πώς να επενδύσετε σε Startups Tεχνολογίας), διαχρονικές συμβουλές από έναν angel investor που από 100.000 δολάρια έφτασε στα 100.000.000. Ασχολείται, ακόμα, με το διαδικτυακό ραδιόφωνο, μιας και έχει ιδρύσει το ThisWeekIn.com, με τη ThisWeekInStartups.com να είναι εκπομπή την οποία παρουσιάζει ο ίδιος.

 

 

Με σκληρή δουλειά και φαντασία έχει επιτύχει επιτεύγματα που γκρεμίζουν καλούπια και συστήνουν καινοτομίες. «Η ζωή, άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε πάει. Φανταστείτε ότι εγώ σπούδασα Ψυχολογία και το όνειρό μου ήταν να εργαστώ στο FBI», έχει πει σε συνέντευξή του. «Τελικά δεν έκανα τίποτα από όλα αυτά. Δεν παραπονιέμαι όμως».

Ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν και πλέον διαχειρίζεται μια δυσθεώρητη περιουσία, ενώ χάρη στη δική του έμπνευση εδραιώθηκε η μηχανή αναζήτησης Mahalo.com. Πρόκειται για μια εναλλακτική της Google, η οποία, όπως φαίνεται, δεν είναι η μοναδική. Η Mahalo.com, που φέρει την υπογραφή του, έχει εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά, παρέχει νέα και μοναδικά χαρακτηριστικά και οι αλγόριθμοί της έχουν τη δική τους μοναδική φιλοσοφία.

«Η ιδέα ήρθε στο μυαλό μου όταν εργαζόμουν για την AOL και έψαχνα εταιρείες αναζήτησης που θα μπορούσαμε να εξαγοράσουμε. Τα αποτελέσματά τους δεν ήταν καλύτερα από αυτά της Google ή του Yahoo. Μια στιγμή θυμάμαι ότι είπα μέσα μου «Θεέ μου, εγώ ο ίδιος θα μπορούσα να βγάλω καλύτερα αποτελέσματα από αυτό!». Ε, λοιπόν, εκείνη ήταν η στιγμή της επιφοίτησής μου».

 

 

Σήμερα, συνεχίζει να είναι επικεφαλής του Mahalo.com και εμφανίζεται συχνά στα media ως ειδικός σε θέματα τεχνολογίας. Το ιδιαίτερο στυλ του μάλιστα τον έχει μετατρέψει σε ένα είδος ροκ σταρ της τεχνολογίας. Εχει επενδύσει σε δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Uber, προτού αυτές γίνουν γνωστές, και λέγεται ότι η περιουσία του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Στην Ελλάδα έχει έρθει δύο φορές όλες και όλες, αλλά τη νιώθει δεύτερη πατρίδα του. Εξάλλου, δεν κρύβει ότι στο ξεκίνημά του βοήθησε και η Ομογένεια, η οποία πάντα τον καλούσε σε εκδηλώσεις και τον σύστηνε σε άτομα που μπορούσαν να του φανούν χρήσιμα στο μέλλον. Στην τελευταία του επίσκεψη, μάλιστα, είχε περάσει πολύ χρόνο με νέους επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι «κάτι έχει αρχίσει να κινείται και στην Ελλάδα και περιμένω μεγάλα πράγματα».

Όπως έχει πει πολλές φορές, ο παππούς του ήταν Έλληνας, αλλά και ότι ο μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες πατέρας του αισθάνεται 1.000% Ελληνας, όπως και ο ίδιος. Οι οικογενειακές τους συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικά εστιατόρια, στα οποία συζητούν και μαλώνουν μεγαλόφωνα, καθώς διακρίνονται από το γνωστό μεσογειακό ταμπεραμέντο, με τον ίδιο μάλιστα να λέει ότι «ως γνωστόν, το τι τρως είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ποιος είσαι και εμείς είμαστε Έλληνες και μάλιστα καθαρόαιμοι».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ