Η ζωή ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ο Ντέμης Ρούσσος (Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος) ήταν Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός, που έγινε αρχικά γνωστός διεθνώς ως μέλος του συγκροτήματος Aphrodite’s Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και γνώρισε τεράστιες επιτυχίες, ιδίως τη δεκαετία του 1970, και πούλησε παγκοσμίως πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους.
Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1946 στην Αλεξάνδρεια, όπου και μεγάλωσε με τους γονείς του, Γεώργιο και Όλγα, οι οποίοι ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Η μητέρα του ήταν γνωστή τραγουδίστρια με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ και ο πατέρας του μηχανικός και κλασικός κιθαρίστας. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ο Ρούσσος μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξάνδρειας, ενώ με την κρίση του Σουέζ, οι γονείς του πτώχευσαν και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα.
Έπειτα από την εγκατάστασή στην Ελλάδα, ο Ντέμης Ρούσσος συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους, αργότερα, θα σχημάτισε τους Aphrodite’s Child.
Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1967 ως μέλος του προγκρέσιβ ροκ συγκρότηματος Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα και ως μπασίστας. Το ξεχωριστό φωνητικό του ύφος βοήθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία στη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης, από το 1968 έως το 1972. Τον Μάιο του 1968, οι Ρούσσος, Παπαθανασίου και Σιδεράς προσπάθησαν να μετοικήσουν στο Λονδίνο, το τότε διεθνές κέντρο της ποπ μουσικής, για να ακολουθήσουν τη διεθνή τους σταδιοδρομία, αλλά τους σταμάτησαν στα σύνορα λόγω προβλημάτων με την άδεια εισόδου τους. Κατευθύνθηκαν υποχρεωτικά στο Παρίσι, εν μέσω των ταραχών, όπου και αποφάσισαν να παραμείνουν, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Philips Records.
Το πρώτο τους σινγκλ, ήταν το «Rain and Tears», μια σύνθεση του Παπαθανασίου σε στίχους του Μπορίς Μπεργμάν με τον Ρούσσο να τραγουδάει με τη χαρακτηριστική του φωνή. Το σινγκλ κυκλοφορησε το καλοκαίρι του 1968 σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες. Με το συγκρότημα ηχογράφησε αρκετά άλλα σινγκλς και τρεις δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Ο πλέον αξιοσημείωτος είναι το κύκνειο άσμα τους, ο κόνσεπτ δίσκος «666», ο οποίος θεωρείται ένας από τους κλασικότερους προγκρέσιβ ροκ δίσκος.
Ο Ρούσσος συνεργάστηκε σποραδικά με τον Παπαθανασίου και εκτός Aphrodite’s Child, ενώ το 1970, ηχογράφησαν μαζί το σάουντρακ της ταινίας «Sex Power» και, το 1977, το Magic. Η ευτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «Tu Libertad». Το 1982, ο Ρούσσος πήρε μέρος και στο σάουντρακ της κινηματογραφικής ταινίας «Blade Runner» με το τραγούδι «Tales of the Future».
Η προσωπική σταδιοδρομία του Ρούσσου ξεκίνησε το 1971 με το σινγκλ «We Shall Dance». Αρχικά, δεν είχε εμπορική επιτυχία, αλλά μέσα από την περιοδεία του στην Ευρώπη έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η καριέρα του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλές επιτυχημένες κυκλοφορίες.Το σίνγκλ του «Forever and Ever» ανέβηκε στην κορυφή πολλών τσαρτς, το 1973, ανάμεσα τους και του βρετανικού, το 1976.
Άλλες επιτυχίες αποτέλεσαν τα «My Friend The Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere» και «Lovely Lady Of Arcadia». Το 1974, κυκλοφόρησε το «White Sails», μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» του Δήμου Μούτση από τον δίσκο Συνοικισμός Α του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του με τον Έλληνα συνθέτη. Ήταν εξίσου δημοφιλής στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία.
Το 1973, ο Ρούσσος έκανε στη Βρετανία μια από τις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις στην εκπομπή «The Basil Brush Show», ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή της Νανάς Μούσχουρη. Το 1980, είχε επιτυχία με το «Lost in Love» των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Φλόρενς Γουόρνερ και με τον Ντικ Μόρις στο σαξόφωνο.
Μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του ’80, επανήλθε, το 1993, με το Insight (γνωστό και ως «Morning has Broken»), που απέσπασε θετικές κριτικές. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων «Immortel», «Serenade» και «In Holland» χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.
Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002, έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στη Βρετανία,όταν η συλλογή που κυκλοφόρησε με τίτλο «Forever and Ever» έφτασε το Νο 20 του καταλόγου των επιτυχιών. Από το 2006 έως το 2008, ήταν μέρος της περιοδείας Âge Tendre Et Têtes De Bois που περιελάμβανε τραγουδιστές με επιτυχία στη Γαλλία κατά τις δεκαετίες του ’60 και ΄70.
Η τελευταία ηχογράφηση σε στούντιο του Ρούσσου ήταν το «Demis» που κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 2009. Στις 25 Ιουνίου 2010 πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνιση του στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια, μια συναυλία στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τα εισιτήρια της οποίας εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. «Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μου, η Γαλλία η δεύτερη. Ευχαριστώ και τις δύο. Ανήκω και στις δύο εξίσου» είχε σημειώσει συγκινημένος για το γεγονός.
Επιπλέον, ο Ρώσος αστρονόμος Τιμούρ Κριάτσκο έδωσε το όνομά του (279226 Demisroussos) στον αστεροειδή κύριας ζώνης που ανακάλυψε στις 24 Οκτωβρίου 2009 από το Ειδικό Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζελεντσούσκαγια.
Ο αγαπητός καλλιτέχνης πέθανε το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε ηλικία 68 χρονών στο νοσοκομείο Υγεία στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε την επόμενη μέρα μέσω ενός tweet του φίλου του παρουσιαστή, Νίκου Αλιάγα, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Έμιλι. Γνωστοί φίλοι και πρώην συνεργάτες του, όπως η Νανά Μούσχουρη και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον χαμό του.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
– Πέρα από το μούσι, τα μακριά μαλλιά, τα εκφραστικά μάτια και αυτή τη γνώριμη βραχνάδα του, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τυποποιημένης του εικόνας ήταν η κελεμπία. «Εκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία… έμεινε», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή για το πώς ξεκίνησε να φορά το ρούχο αυτό που έγινε ταυτόσημο με την εικόνα του.
– Το 1985, όταν ο τραγουδιστής βρισκόταν σε πτήση της TWA η οποία κατελήφθη από αεροπειρατές. Οταν όμως οι καταληψίες αντιλήφθηκαν ότι ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν ο Ντέμης Ρούσσος διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του και ήταν από τους πρώτους που απελευθέρωσαν.
– Ιδιόρρυθμος, μοναχικός, ασχολήθηκε με ένα θέμα που τον ταλαιπωρούσε σε όλη του τη ζωή, το θέμα της παχυσαρκίας και, το 1982, εξέδωσε το βιβλίο «A Question of Weight» (Είναι θέμα βάρους).