Ο δισεκατομμυριούχος με την μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ
Σημαντικοί Έλληνες

Ο δισεκατομμυριούχος με την μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ

Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1926 στην Νεμπράσκα, οι γονείς του ήταν  Έλληνες μετανάστες. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Συμπεριλαμβάνεται στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής για το 2014 σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αλλά και το 2016. Η περιουσία του ανέρχεται στα 2 δις δολάρια και βρίσκεται στη θέση 353 της λίστας του 2016.

Ο πατέρας του είχε δικό του εστιατόριο και άλλαξε το επώνυμό του από Γιώργος Πετρόπουλος σε George Peterson.

Το 1953 έγινε διευθυντής στο διαφημιστικό πρακτορείο McCann Erickson, ακολούθησε το 1958 η θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρία Bell and Howell  και στη συνέχεια ανέλαβε αρκετές διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρίες.

Το 1971 ορίστηκε ως βοηθός του Προέδρου στα ζητήματα Διεθνών Οικονομικών, κατά την θητεία του Νίξον. Έναν χρόνο αργότερα έγινε Γραμματέας Εμπορίου, θέση που διατήρησε για ένα έτος. Παράλληλα ανέλαβε την προεδρία στην εθνική επιτροπή για την παραγωγικότητα και ορίστηκε ως προεδρεύων για την Αμερική στην Αμερικανό-Σοβιετική Επιτροπή Εμπορίου.

Από το 1973 έως το 1977 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Lehman Brothers και από το 1977 έως το 1984 στην Lehman, Kuhn, Loeb Inc.

Το 1985 ίδρυσε μαζί  με τον Schwarzman την εταιρία επενδύσεων Blackstone Group και ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος της. Η περιουσία που δημιούργησε από την συγκεκριμένη εταιρία , του έδωσε τα κεφάλαια για τις  φιλανθρωπικές και πολιτικές του δράσεις.

Το 1992 ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Concord Coalition, μιας σύμπραξης πολιτών που υποστηρίζει την μείωση στο ομοσπονδιακό έλλειμμα. Τον Φεβρουάριο του 1994 ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όρισε τον Peterson ως μέλος της δικομματικής Επιτροπής για την Φορολογική Αναδιάρθρωση.

Διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ ως Πρόεδρος στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων το 1985 και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότηση του το 2007. Επί του παρόντος είναι μέλος της διοίκησης της Japan Society της οικογένειας Ροκφέλερ και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Ίδρυσε το 2008 το Peter G. Peterson Foundation με δική του χρηματοδότηση 1 δις δολαρίων και ασχολείται με την δημοσιονομική ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το ομοσπονδιακό έλλειμμα, την φορολογία και άλλα οικονομικής φύσεως θέματα. Επίσης δημιούργησε και ένα οικονομικό site το «The Fiscal Times»

Στις 4 Αυγούστου 2010 υπέγραψε το «The Giving Pledge» και έγινε ένας από τους 40 πολυεκατομμυριούχους, υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Γκέιτς και του Ουόρεν Μπάφετ, που έδωσαν την μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Είναι παντρεμένος με την Τζόαν Κούνει και έχει 5 παιδιά από τους 2 προηγούμενους γάμους του. Μάλιστα στην αυτοβιογραφία του κατηγορεί τον εαυτό του για την αποτυχία των 2 εκ των τριών γάμων του, αλλά είναι ευτυχής που πια έχει στενή σχέση με τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Δείτε επίσης:

Forbes: 7 Έλληνες στη λίστα με τους πλουσιότερους της Αμερικής για το 2016

Forbes: 7 Έλληνες στη λίστα με τους πλουσιότερους της Αμερικής 

Οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο για το 2014

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ