Η πρώτη Ελληνίδα Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σημαντικοί Έλληνες

Η πρώτη Ελληνίδα Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, νυν καθηγήτρια των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, είναι η πρώτη Ελληνίδα και η δεύτερη γυναίκα που υπηρέτησε ως  Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2018 έως το 2020.

Η Πηνελόπη Κουγιανού γεννήθηκε στην Αθήνα και πήγε στο Γερμανικό Γυμνάσιο Αθηνών. Έλαβε υποτροφία από τη Γερμανική Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Ανταλλαγής και μονολότι εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία -απόφαση που άνοιξε την πόρτα στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, παίρνοντας το διδακτορικό της, το 1992. Σήμερα, διατηρεί διπλή υπηκοότητα, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ τη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό American Economic Review, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά οικονομικής έρευνας παγκοσμίως, θέση που διατήρησε μέχρι το 2017.

 

 

Οι δεκάδες δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται σε θέματα εφαρμοσμένης μικροοικονομικής θεωρίας, διεθνούς εμπορίου και βιομηχανικής οργάνωσης. Πιο πρόσφατα, έχει μελετήσει την επίδραση της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου πάνω στην ανάπτυξη και την κατανομή εισοδήματος, καθώς και τα αποτελέσματα της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις 27 Απριλίου 2018, η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ επιλέχθηκε ως η επόμενη Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθιστάμενη έτσι το πρώτο ελληνικής καταγωγής πρόσωπο που καταλαμβάνει αυτή την κορυφαία θέση μετά την ίδρυση της Τράπεζας το 1972, και τη δεύτερη μόλις γυναίκα μετά την Ανν Όσμπορν Κρούγκερ. Επιφανείς οικονομολόγοι έχουν υπηρετήσει από αυτή τη θέση κατά το παρελθόν, με γνωστότερο τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Η Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ θα αναλάβει καθήκοντα σε αυτή τη θέση τον Νοέμβριο του 2018, διαδεχόμενη τους Shanta Devarajan, που ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα, και Πωλ Ρόουμερ. Μέχρι τότε θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η 55χρονη καθηγήτρια είχε υποβάλει αίτηση για πρακτική άσκηση στην Τράπεζα, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια, όταν δεν υπήρχε ακόμα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μα τότε που της δόθηκε μία συμβουλή που της άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία.

 

 

«Κάποιο πολύ ευγενικό άτομο απάντησε στην επιστολή μου, γράφοντας ότι δε θα εξέταζαν καν την αίτησή μου για πρακτική άσκηση αν δεν εγγραφόμουν σε διδακτορικό πρόγραμμα. Έτσι, σε εκείνο το σημείο, αποφάσισα ότι έπρεπε να αποκτήσω διδακτορικό δίπλωμα», δήλωσε στον The National Herald. «Οι ΗΠΑ ήταν γνωστές για τη μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση στα Οικονομικά, έτσι υπέβαλα αίτηση σε πολλά αμερικανικά ιδρύματα και αποφάσισα να πάω στο Στάνφορντ στο τέλος».

Αυτό οδήγησε στη συγγραφή και τη συνεργατική συγγραφή εργασιών σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της παγκόσμιας αγοράς, των πολυπαραγωγικών επιχειρήσεων στην Ινδία και της σταθερότητας των τιμών σε τοπικό νόμισμα -θέματα που έξω από τον χώρο της έκαναν τα μάτια να γυρίζουν σε αγανάκτηση, αλλά άνοιγαν σε άτομα του χώρου και την έκαναν να φανεί στα κατάλληλα πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, δήλωσε «Είμαι ενθουσιασμένος που η Penny Goldberg θα φέρει την τεράστια ακαδημαϊκή της εμπειρία, πνευματική αυστηρότητα και απεριόριστη περιέργεια στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας», στο ίδρυμα που παρέχει δάνεια σε χώρες του κόσμου για κεφαλαιουχικά έργα, και ειδικότερα σε εκείνες με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

 

«Η Penny πέρασε την καριέρα της εξετάζοντας πολλά από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα βοηθήσει να βρεθεί απάντηση στα πιο σημαντικά και δύσκολα ζητήματα της εποχής μας, όπως το πώς να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προετοιμαστούν για την οικονομία του μέλλοντος και πώς για να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες παντού στον κόσμο» είπε.

Η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, φέρει ένα εντυπωσιακό ιστορικό ως κορυφή στην εφαρμοσμένη μικροοικονομικη, ευρέως αναφερόμενη για την έρευνά της στις αναπτυσσόμενες χώρες -συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του εμπορίου στην ανισότητα και τη σταθερή παραγωγικότητα, καθώς και στα κέρδη και την καινοτομία.
Επιπλέον, είναι εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας, ερευνητικός πανεπιστημιακός εταίρος (Faculty Research Associate) του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της διοικήσεως του Γραφείου Ερευνών και Οικονομικής Αναλύσεως της Ανάπτυξης (BREAD), αλλά και Research Affiliate του Κέντρου Διεθνούς Αναπτύξεως (IGC) της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί, το 2003, με το βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τις Κοινωνικές Επιστήμες, το οποίο απονέμεται σε ερευνητές ελληνικής ιθαγένειας κάτω των 45 ετών.

Ακόμα, είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και αποδέκτης υποτροφιών από το John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το Ίδρυμα Alfred P.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ