Κουβαλώ στο αίμα μου την Ελλάδα
Σημαντικοί Έλληνες

Κουβαλώ στο αίμα μου την Ελλάδα

Ο Ελληνοαμερικανός βιολόγος Τομ Μανιάτης είναι αναγνωρισμένος από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα για την πολύτιμη έρευνα του πάνω στο ανασυνδυασμένο DNA και στην κλωνοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων και ένας από τους επτά επιστήμονες που βραβεύτηκαν το 2012 με το παγκοσμίου φήμης ιατρικό βραβείο «Λάσκερ».

Γεννήθηκε στο Κολοράντο στις 8 Μαΐου του 1943 από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μάνη. Ήταν ο πρώτος από την οικογένεια του που έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση. Δυστυχώς δεν μιλάει Ελληνικά, καθώς στο σπίτι δεν μιλούσαν οι δικοί του Ελληνικά αλλά μόνο Αγγλικά, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «κουβαλώ στο αίμα μου την Ελλάδα και τρέφω μεγάλη αγάπη για την χώρα και τον πολιτισμό της».

Φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο, έκανε το διδακτορικό του πάνω στη Μοριακή Βιολογία και ολοκλήρωσε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας MRC, του Κέμπριτζ στην Αγγλία.

Εργάστηκε ως καθηγητής στα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Αμερική,  διετέλεσε καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Χάρβαρντ ως το 2009 και σήμερα είναι πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης ιδρύσει διάφορες εταιρίες βιοτεχνολογίας μαζί με άλλους ερευνητές, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το βραβείο «Λάσκερ» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά βραβεία παγκοσμίως, ενώ κάποιοι το θεωρούν και τον προπομπό του Νόμπελ Ιατρικής, καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια, εικοσιεννέα κάτοχοι «Λάσκερ» έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής αργότερα.

Ο Μανιάτης μοιράζεται με τον γενετιστή Ντόναλντ Μπράουν του Επιστημονικού Ιντιτούτου Κάρνεγκι ένα από τα τρία βραβεία «Λάσκερ», αυτό που αφορά τα «ξεχωριστά επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη», λόγω της έρευνάς του στα γονίδια, τις μεθόδους ανασυνδυασμού του DNA και την μοριακή κλωνοποίηση, καθώς και τη βοήθεια που όλα αυτά χρόνια έχει παράσχει σε άλλους ερευνητές.

Μεταξύ άλλων, ο Τομ Μανιάτης έχει συγγράψει ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο εργαστηριακών τεχνικών, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα διεθνώς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ