Ο 20χρονος τενίστας που ξεχωρίζει με διαφορά
Σημαντικοί Έλληνες

Ο 20χρονος τενίστας που ξεχωρίζει με διαφορά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πρώτος ‘Ελληνας τενίστας που βρέθηκε αντιμέτωπος σε τελικό με τον Ραφαέλ Ναδάλ, τον κορυφαίο παίκτη του Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης, και ο πρώτος που μπήκε στο Νο 40 της ίδιας λίστας. Τόσο ο ελληνικός όσο κι ο διεθνής τύπος, αλλά και κανάλια όπως τα CNN, BBC και Eurosport, αποθέωσαν τον Έλληνα αθλητή με την πολλά υποσχόμενη καριέρα.

Από όταν ξεκίνησε το τένις, έφτασε στην κορυφή της κατηγορίας παίδων κι έπειτα των εφήβων σε χρόνο ρεκόρ, ενώ, το 2016, εκείνος με τον παρτενέρ του, Κένεθ Ράισμα, κατάφεραν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού τένις, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Wimbledon και κατακτώντας την πρώτη θέση στο διπλό της κατηγορίας Junior. Το 2017, έγινε ο Νο 1 τενίστας παγκοσμίως στη λίστα Juniors και πλέον είναι ο καλύτερος Έλληνας παίκτης τένις, αλλά και ο δεύτερος ηλικιακά μικρότερος που έχει κατακτήσει θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου δούλευαν οι γονείς του ως εκπαιδευτές τένις. Έρχεται από οικογένεια αθλητών, μιας κι εκτός από τον πατέρα του, Απόστολο Τσιτσιπά, που είναι προπονητής κι εκπαιδευόμενος από Ελλάδα και Αυστρία, και τη μητέρα του, Γιούλα Σαλνίκοβα, που υπήρξε σημαντική τενίστρια και μέλος της εθνικής ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τόσο η θεία όσο και ο παππούς του ήταν επαγγελματίες αθλητές. Η θεία του ήταν τενίστρια και μέλος της ίδιας ομάδας με τη μητέρα του και ο παππούς του, Σεργκέι Σάλνικοφ, ήταν σοβιετικός ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Είναι το πρωτότοκο παιδί μιας δεμένης, τετραμελούς οικογένειας, όπως λέει ο ίδιος, όπου κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον και δείχνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στις ανάγκες που προκύπτουν. «Τα αδέλφια μου μεγαλώνουν ουσιαστικά με τον πατέρα τους μακριά» παραδέχεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αφού ο Απόστολος Τσιτσιπάς ως προπονητής του Στέφανου τον ακολουθεί σε κάθε του αγώνα και ταξίδι στο εξωτερικό, κάνοντας τον γιο του να νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και τη βοήθεια. Ο νεότερος κατά δύο χρόνια αδελφός του, Πέτρος, παίζει στο ITF Junior, προσπαθώντας να βελτιώσει την κατάταξη του, ενώ ο τενίστας μιλά με υπερηφάνεια και καμάρι για αυτόν, όπως κάνει και για τον 11χρονο αδελφό και τη μικρή αδελφή του.

 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήρθε σε επαφή με το τένις 3-4 χρονών και παρ’ όλο που δοκιμάστηκε και σε άλλα αθλήματα, στο τέλος αυτό ήταν που τον κέρδισε. Θυμάται πως στον πρώτο αγώνα που έλαβε μέρος έχασε, γεγονός που τον έκανε να αμφιβάλλει για το κατά πόσο ανήκε στον συγκεκριμένο χώρο, μα στο τέλος ξεπέρασε την απογοήτευση και τους φόβους του και ξεκίνησε την ανάβαση για την κορυφή. Είναι ισχυρός υποστηρικτής του «Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο» και πιστεύει πως από μόνο του το ταλέντο δεν αρκεί αν δε δουλέψει κανείς σκληρά και δεν πιστέψει στον εαυτό του.

Ο Στέφανος ολοκλήρωσε μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου σε ελληνικό σχολείο, μιας και λόγω των συχνών και πολυήμερων ταξιδιών του απουσίαζε για μεγάλα διαστήματα. Αυτό, πέρα από το γεγονός πως τον έκανε να κινδυνεύει διαρκώς να μείνει στην ίδια τάξη από απουσίες, δυσκόλευε και την ομαλή παρακολούθηση του μαθήματος, αφού έχανε σημαντικά κομμάτια ύλης και δεν μπορούσε να διδαχθεί ουσιαστικά. Επιπλέον, οι συμμαθητές του δυσκολεύονταν να αντιληφθούν την καθημερινότητα του Στέφανου και συχνά τον τραμπούκιζαν. Έτσι, τελείωσε το λύκειο διαδικτυακά σε αμερικάνικο σχολείο, παράλληλα με τις προπονήσεις και τους αγώνες τένις.

Το 2018, προκρίθηκε στον τελικό Godo της Βαρκελώνης, όπου αντιμετώπισε τον Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Στέφανος δηλώνει πως ένιωσε σαν να ζούσε σε όνειρο, παίζοντας απέναντι στον κορυφαίο παίκτη, μιας και είχε παρακολουθήσει την πορεία του και τον θαύμαζε από μικρός. «Ήταν πραγματικά ένα σπουδαίο μάθημα, ένα πολύ καλό μάθημα, αλλά έμαθα και ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα την επόμενη φορά που θα παίξω εναντίον του» λέει και παραδέχεται πως θα ακολουθήσει τη συμβουλή που του έδωσε ο μεγάλος τενίστας «Μου είπε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, να κάνω σωστά βήματα και τα καλύτερα θα έρθουν στο μέλλον και ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί αυτό που μου είπε, είναι η σκληρή δουλειά και οι σωστές αποφάσεις».

 

 

Όταν ερωτήθηκε από την ισπανική εφημερίδα Mundo Deportivo αν ο στόχος του είναι το Νο 1, απάντησε με ιδιαίτερη ωριμότητα για την ηλικία του πως «Βλέπω την κορυφή μακριά, αλλά το Νο 1 είναι ένας περιορισμός, δεν είναι ο μόνος στόχος μου, αν και πιστεύω σε μένα. Το τένις δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα και όντας ο πρώτος στη χώρα μου που μπήκε στο Τop 100, θέλω να επιτύχω περισσότερα πράγματα απ’ το να κατακτήσω την πρωτιά. Νιώθω ήδη υπερήφανος, αλλά θα ήθελα να εμπνεύσω τους ανθρώπους και τα παιδιά να παίξουν τένις -αυτό είναι πολύ περισσότερο από το να κερδίζεις τίτλους Grand Slam ή Masters».

Παραδέχεται, όμως, πως τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά αν η αδελφή της μητέρας του δεν είχε βοηθήσει οικονομικά καθ’ όλη την πορεία του στο άθλημα. Για μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα ήταν πολύ δύσκολο, ή ακόμα και ακατόρθωτο, να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του Στέφανου και την ίδια στιγμή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Πλέον, βέβαια, από το Νο 44 υπάρχει περιθώριο για μία πιο άνετη ζωή, μιας και οι υψηλότερες αμοιβές έρχονται όταν ο τενίστας συμπεριληφθεί στους 50 κορυφαίους του κόσμου.

 

 

Κοιτώντας πίσω, ανάμεσα στις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας του, ξεχωρίζει τον περσινό τραυματισμό του, που τον κράτησε εκτός αγωνιστικού χώρου για δύο μήνες και του στοίχισε και ψυχολογικά πέρα από αγωνιστικά. Έπειτα, ήταν ο θάνατος του γιατρού του, Θωμά Χρηστίδη, για τον οποίο έμαθε εφόσον ολοκλήρωσε την εβδομάδα της καριέρας του στην Αμβέρσα, περιστατικό που τον στιγμάτισε και τον λύπησε για πολύ καιρό.

Το 2018, ανήμερα των εικοστών γενεθλίων του νεαρού αθλητή, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του τουρνουά «Rogers Cup» στο Τορόντο, στον οποίο αντιμετώπισε για ακόμα μία φορά τον Ράφαελ Ναδάλ, ξεκινώντας τους αγώνες όντας στο νούμερο 27 της παγκόσμιας κατάταξης. Παρ’ όλη την προσπάθεια και τον αγώνα του, ο Τσιτσιπάς, που έκανε όλη την Ελλάδα να αγωνιά στο πλευρό του, έχασε από τον κορυφαίο παίκτη, όμως κατέκτησε το Νο15 στην παγκόσμια κατάταξη ανεβαίνοντας δώδεκα ολόκληρες θέσεις.

«Αυτό το κύπελλο σημαίνει πολλά για μένα. Είναι ο πρώτος μου τελικός σε ένα μαστερς, ευχαριστώ αυτούς που με βοήθησαν, τους διοαργνωτές και φυσικά να δώσω συγχαρητήρια στον Ράφα» είπε μετά τον αγώνα.

 

 

Το 2018, με την 35η νίκη του στη διάρκεια της φετινής σεζόν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των «16» του Shanghai Masters, όπου χρειάστηκε 1 ώρα και 45 λεπτά για να κάμψει την αντίσταση του Ρώσου -Νο 27 στον κόσμο- Κάρεν Χασάνοφ με 2-0 σετ (6-4, 7-6 [8]). Έτσι, ο Έλληνας αθλητής -Νο15 στην παγκόσμια κατάταξη- πέρασε για πρώτη φορά στον τρίτο γύρο του συγκεκριμένου τουρνουά.

Στις 6 Μαΐου του 2019, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του και το πρώτο του τρόπαιο στο χώμα, επικρατώντας του Πάμπλο Κουέβας στον τελικό του Estoril Open με 2-0. Το γεγονός αυτό τον έκανε τον τρίτο τενίστα που κατέκτησε δύο τίτλους στη σεζόν (ο πρώτος του στη Μασσαλία), μετά τους Ρότζερ Φέντερερ, Κριστιάν Γκαρίν και Ντόμινικ Τιμ. Με την πορεία του στην Πορτογαλία, επέστρεψε στο Νο.9 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ανέβηκε και στο Νο.4 της βαθμολογίας (Race) 2019 με πορεία στα ATP Finals.

Στις 13 Μαΐου του ίδιου χρόνου, ο νεαρός τενίστας, μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή του στο τουρνουά της Μαδρίτης, ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στο Νο. 7 με 3.790 βαθμούς, έχοντας την καλύτερη, έως τότε, κατάταξη της καριέρας του.

 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον ελεύθερό του χρόνο, μακριά από τη μονοτονία της μοναχικότητας του αθλήματός που εκπροσωπεί, παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, παρακολουθεί αγώνες τένις, ασχολείται με τα social media και μιλά με τους φίλους του, που έχει «προίκα», όπως λέει, από τα παιδικά του χρόνια και τον στηρίζουν σε κάθε αγώνα, νίκη και ήττα του.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Όχι μόνο ο καλύτερος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών (με τεράστιο αντίκτυπο στην μελλοντική ανάπτυξη του εγχώριου τένις) ή ο παίκτης με την μεγαλύτερη εξέλιξη στην ATP για το 2018. Οι προοπτικές του Στέφανου είναι για κάτι πολύ ανώτερο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με άλλον έναν υποψήφιο πρωταθλητή, αλλά με μια ιδιοφυιή προσωπικότητα που θα αφήσει το στίγμα του ως παίκτης αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία του τένις. Δεν είναι τυχαίο ο,τι οι ειδικοί του αθλήματος αναφέρονται σε αυτόν ως το “next big thing”. Όταν σε μια πενταετία από τώρα, θα έχουν αποσυρθεί τα ιερά τέρατα Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, ο Στέφανος θα αποκτήσει καθολική αναγνώριση και θα αποτελεί το κυρίαρχο ίνδαλμα εκατομμυρίων παιδιών και το μόνιμο αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού των προπονητών, σε όλο τον κόσμο. Η εποποιία Τσιτσιπά μόλις ξεκίνησε…


  2. Theo Andriopoulos

    BRAVO LEVNDI!!! What a great journey and story thus far. Most importantly Stefanos Tsitsipas you are a true gentleman..


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ