Ηγετική προσωπικότητα στον τομέα αξιολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων και τεστ
Σημαντικοί Έλληνες

Ηγετική προσωπικότητα στον τομέα αξιολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων και τεστ

Ο Κωνσταντίνος Γκατσώνης είναι Καθηγητής Βιοστατιστικής, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Στατιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Βιοστατιστικής.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Princeton και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Cornell. Προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο Brown το 1995 ως ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Στατιστικών Επιστημών. Ο Δρ. Γκατσώνης ειδικεύεται στην αξιολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των δοκιμασιών διαλογής. Έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μεθόδων για την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι παγκόσμιος ηγέτης στις μεθόδους εφαρμογής και σύνθεσης στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην ιατρική και αναπτύσσει επί του παρόντος μεθόδους για τη διερεύνηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας στη διάγνωση.

Ο Δρ. Γκατσώνης ήταν Στατιστικολόγος Δικτύου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (ACRIN) από την ίδρυση του Δικτύου το 1999. Το Κέντρο Στατιστικών Επιστημών του Brown διοικεί το Κέντρο Βιοστατιστικής του ACRIN υπό την καθοδήγησή του. Είναι ο επικεφαλής στατιστικολόγος σε αρκετές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμασίας εξέτασης απεικόνισης ψηφιακής μαστογραφίας (DMIST), της Εθνικής Δοκιμής Διαλογής Πνευμόνων (NLST) και του Tomist Synthesis Imaging Test (TMIST).

Ο Κωνσταντίνος Γκατσώνης έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις στατιστικές μεθόδους για την αξιολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των βιοδεικτών. Έχει μακροχρόνια συμμετοχή στην ανάπτυξη στατιστικών μεθόδων κατά Bayes για προβλήματα στη βιοϊατρική έρευνα.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος στην Επιτροπή Εφαρμοσμένων και Θεωρητικών Στατιστικών των Εθνικών Ακαδημιών. Από το 2016, είναι στατιστικός σύμβουλος της New England Journal of Medicine. Ήταν ο ιδρυτικός αρχισυντάκτης του Health Services and Outcomes Research Methods, ενώ τώρα είναι συνεργάτης συντάκτης του Annals of Applied Statistics and Academic Radiology. Ο Δρ. Γκατσώνης εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Στατιστικής Ένωσης (ASA) και τιμήθηκε με το Βραβείο Μακροχρόνιας Αριστείας από το Τμήμα Στατιστικών Υγείας της ASA.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ