Συνεχίζει να προσφέρει στον παγκόσμιο κινηματογράφο
Σημαντικοί Έλληνες

Συνεχίζει να προσφέρει στον παγκόσμιο κινηματογράφο

Γεννήθηκε στις Γωνίες Μαλεβιζίου Ηρακλείου το 1946, μεγάλωσε στο Ηράκλειο  και σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίστηκε το 1972 με τη μικρού μήκους ταινία «Δύο τρία πράγματα…», η οποία βραβεύτηκε στην Ελλάδα και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ στον Καναδά. Η πορεία του στη συνέχεια ήταν γεμάτη επιτυχίες.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν η ταινία «El Greco», η οποία κέρδισε οκτώ κρατικά βραβεία και την παρακολούθησαν 1.200.000 θεατές μόνο στην Ελλάδα, που αποτελεί και ρεκόρ εισιτηρίων. Μάλιστα, κατετάγη στις πέντε πρώτες ταινίες, σε σύνολο τριακοσίων από όλο τον κόσμο στο Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο.

Πολλές ταινίες του γνώρισαν την επιτυχία, ανάμεσά τους ο «Καβάφης» μια πολυβραβευμένη δημιουργία με συμμετοχή σε 50 διεθνή Φεστιβάλ και μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα,  το «Κελλί Μηδέν»,  το «Αλαλούμ», το «Το Τραγούδι της Επιστροφής», αλλά και πολυβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, όπως τα: «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Χατζημανουήλ», «Η δε πόλις ελάλησεν» κ.α.

Είναι μέλος της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών, έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και σενάριο – σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου.  Έχει επιδείξει και συγγραφικό έργο εκδίδοντας τα βιβλία «Γεωγραφία του μη ορατού», το 1995, «Καβάφης – λογοτεχνική μορφή του σεναρίου Καβάφης» το 1996 και το διήγημα «Η ελαφίνα της πλατείας Χαλανδρίου» το 2006.

Η του ταινία “Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι”, μια διεθνή συμπαραγωγή με εξαιρετικούς ηθοποιούς, αφορά στον μεγάλο ευεργέτη της Ελλάδας και της Ρωσίας Ιωάννη Βαρβάκη που έζησε τον 18ο και 19ο αιώνα και πρόθεση της είναι να ενώσει τις διαφορετικές κουλτούρες των δύο χωρών, και αποτελεί ακόμα έναν σταθμό του μεγάλου σκηνοθέτη στην προβολή μεγάλων Ελλήνων.

Το 2017 αναμένεται η κυκλοφορία της νέας του ταινίας “Νίκος Καζαντζάκης”. Ο μεγάλος οικουμενικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Αυτά τα μονοπάτια ακολούθησε και η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, τη Νότια Γαλλία, το Βερολίνο και τη Βιέννη.

Βραβεία

  • 8 Kρατικά Βραβεία: 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής, μοντάζ, ήχου και μακιγιάζ.
  • Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε το Βραβείο κοινού και το Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚ.
  • Πρώτο βραβείο στον ηθοποιό Juan Diego Botto στο διεθνές φεστιβάλ του Καϊρου 2008.
  • Βραβείο GOYA για τα κουστούμια της ταινίας στην ενδυματολόγο LALA HUETE.
  • Τιμητικό βραβείο «Σοφίης» στους Δελφούς στις 12.07.2008 από το Εθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Διεθνές βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008”, στην Ρώμη της Ιταλίας.
  • ΧΡΥΣΗ ΑΡΤΕΜΙΣ από τον Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών.
  • Διεθνές βραβείο από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών στην Santa Barbara στην Καλιφόρνια.
  • Τιμητικό Βραβείο στο διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Maremetraggio της
  • Τεργέστης

(Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Σμαραγδής στο ellines.com πατώντας στα αριστερά της σελίδας το εικονίδιο «PDF»)

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ