Αψηφά τους κινδύνους των φυσικών φαινομένων
Σημαντικοί Έλληνες

Αψηφά τους κινδύνους των φυσικών φαινομένων

Τι θα έκανε ένας μέσος άνθρωπος αν έβλεπε ξαφνικά ένα ηφαίστειο να εκρήγνηται ή έναν ανεμοστρόβιλο να πλησιάζει προς το μέρος του; Η πιθανότερη, αν όχι μοναδική απάντηση, ήταν «θα το έβαζε στα πόδια» Μοναδική απάντηση; Για τον Ελληνοκαναδό Τζορτζ Κουρούνη, όχι! Αυτό είναι εξάλλου που και ο ίδιος προτάσσει στον τίτλο που δίνει όταν τον ρωτούν τι δουλειά κάνει: «Κυνηγός ακραίων καιρικών φαινομένων και εξερευνητής»

Ωστόσο, η επαγγελματική του ιδιότητα είναι πολύ πιο πλούσια, καθώς δεν φτάνει μόνο να παρατηρεί αλλά και να καταγράφει τις εμπειρίες του. Ετσι, προσθέστε στον τίτλο του, και τις λέξεις κινηματογραφιστής, φωτογράφος και συγγραφέας. Ο Κουρούνης, μεγάλωσε με τα πρότυπα του Κουστώ, αλλά και του Ιντιάνα Τζόουνς. Αν και ενδιαφερόταν για τη φύση και την επιστήμη από έφηβος, σπούδασε τεχνολογία ήχου και εργαζόταν για πολλά χρόνια ως τεχνικός διευθυντής σε ένα από τα µεγαλύτερα στούντιο ηχογράφησης στη Βόρεια Αµερική. Ώσπου, ένας ανεμοστρόβιλος στο βόρειο τμήμα της Οκλαχόμα, τον οδήγησε να οπλίσει το χέρι του με μία κάμερα και έτρεξε για να καταγράψει την εικόνα και να ζήσει την εμπειρία.

Σήμερα, ο Κουρούνης συνεργάζεται µε ένα τουριστικό γραφείο που πραγματοποιεί «εκδρομές» σε περιοχές που ξεσπούν ακραία καιρικά φαινόµενα. Ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό που κάνει δεν είναι δουλειά, αλλά τρόπος ζωής. Είναι παντρεμένος αλλά έχει επιλέξει να μην έχει παιδιά, καθώς θεωρεί ότι μετά από μεγάλη απουσία από το σπίτι – και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, επιστρέφοντας δεν έχει το χρόνο να είναι κοινωνικός.

Μεταξύ άλλων, έχει περιπλανηθεί στις ζούγκλες της Ρουάντα για να απαθανατίσει σπάνια είδη γορίλα, στην Ανταρκτική όπου έκανε καγιάκ ανάµεσα σε φάλαινες και στην πολιτεία του Μισισιπή για να καταγράψει το θανατηφόρο πέρασµα του τυφώνα Κατρίνα. Και για εκείνους που πιστεύουν ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν ζουν από τον κίνδυνο, η απάντησή του είναι αποστομωτική, καθώς δεν παραλείπει πάντα να επισημαίνει ότι η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζει σε κάθε του αποστολή, γι αυτό και δεν έχει τραυματισθεί ποτέ.

Ο Κουρούνης έγινε ο πρώτος άνθρωπος  που κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα Νταρζάβα, γνωστού ως «πύλη της Κόλασης», στο Τουρκμενιστάν. Ο κρατήρας έχει βάθος 30 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα και η αποστολή χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το National Geographic.

«Το σημείο πάντα με γοήτευε. Δεν υπάρχει άλλο μέρος στη Γη με λάκκο καύσης μεθανίου, είναι σαν να εκτοξεύεται από το έδαφος σε υψηλή πίεση. Είναι εντυπωσιακό και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε για αυτό το φαινόμενο» τονίζει ο Κουρούνης στο επεισόδιο της σειράς «Die Trying» του National Geographic Channel.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ