Διευθυντής της Μοριακής Νευροεπιστήμης & Νευρο-Ογκολογικής Έρευνας στο Νοσοκομείο Ρόουντ Άιλαντ
Σημαντικοί Έλληνες

Διευθυντής της Μοριακής Νευροεπιστήμης & Νευρο-Ογκολογικής Έρευνας στο Νοσοκομείο Ρόουντ Άιλαντ

Ο Νίκος Ταπίνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νευροχειρουργικής και ο Διευθυντής της Μοριακής Νευροεπιστήμης & Νευρο-Ογκολογικής Έρευνας στο Νοσοκομείο Ρόουντ Άιλαντ, στην Ιατρική Σχολή του Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.

Πριν από αυτό, ήταν ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροεπιστήμης και ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Έρευνας στο Ιατρικό Κέντρο Geisinger.

Ο Ταπίνος, είναι ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports και σύμφωνα με την οποία, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Brown μπορεί να έχουν εντοπίσει ένα νέο άνοιγμα για να παρέμβουν στη διαδικασία θεραπείας της βλάβης των περιφερικών νεύρων με την ανακάλυψη ότι ένα  «αντιπληροφοριακό» RNA (AS-RNA) εκφράζεται όταν τραυματίζονται τα νεύρα. Τα πειράματά τους σε ποντίκια δείχνουν ότι το AS-RNA βοηθά στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα κατεστραμμένα νεύρα ανοικοδομούν την επικάλυψη της μυελίνης, η οποία, όπως και η επένδυση γύρω από ένα καλώδιο ή σύρμα, είναι κρίσιμη για την κατασκευή αποτελεσματικών αγωγών νεύρων.

Η ανακάλυψη αυτή, ότι δηλαδή ένα αντιπληροφοριακό RNA εκφράζεται μετά από νευρική βλάβη για να ρυθμίσει την αποκατάσταση βλάβης στην επικάλυψη μυελίνης του νεύρου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια θεραπεία που βελτιώνει την επούλωση στους ανθρώπους. Η κλινική Geisinger, στην οποία βρισκόταν το εργαστήριό του πριν από τη μετάβασή του στο Πανεπιστήμιο Brown, χρηματοδότησε την έρευνα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1996, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τα 2000, πήρε το Διδακτορικό του επίσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή διεξήχθη στο Τμήμα Παθοφυσιολογίας με επίκεντρο τη Μοριακή Ανοσολογία.

Το 2007 ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική του εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, η οποία τον εισήγαγε στο πεδίο της Μοριακής Νευροεπιστήμης. Στη συνέχεια, προσχώρησε στο Τμήμα της Κλινικής Geisinger όπου ίδρυσε το Εργαστήριο Μοριακής Νευροεπιστήμης και Νευρο-Ογκολογίας και κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Έρευνας.

Ο Δρ Νίκος Ταπίνος συνεργάζεται με την Εταιρεία Νευροεπιστημών, την Εταιρεία Νευροχημείας και την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης. Ασχολείται επίσης ενεργά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Save the Children.

Έχει λάβει πολλές σημαντικές επιχορηγήσεις, ενώ έχει γράψει πάνω από 25 δημοσιεύσεις που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, μοιράζεται τις γνώσεις του μιλώντας δημοσίως σε πολλά πανεπιστήμια και επιστημονικά συνέδρια.

Στον ελεύθερό του χρόνο, παίζει μπάσκετ και κάνει γυμναστική. Του αρέσει επίσης να περνάει χρόνο με τη γυναίκα του Πέννυ, το γιο του, Γιάννη και την κόρη του, Μαίρη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ