Διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο της IBM Research στη Ζυρίχη
Σημαντικοί Έλληνες

Διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο της IBM Research στη Ζυρίχη

Ο Κώστας Μπέκας είναι Διακεκριμένος Ερευνητής & Διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο IBM Research στη Ζυρίχη. Είναι υπεύθυνος για τη βασική έρευνα στον τομέα της AI (τεχνητής νοημοσύνης) που περιλαμβάνει τομείς ML / DL, εξαγωγή και εκπροσώπηση γνώσης, νέα υποδείγματα υπολογιστών για AI, εφαρμογές στην επιστήμη Υγείας & και τη ρομποτική.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στα Γνωστικά Συστήματα (Cognitive Systems) και στον αντίκτυπό τους στη βιομηχανία, την επιστήμη και τις επιχειρήσεις. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1998, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2003. Συγκεκριμένα, έλαβε τα διπλώματα B. Eng., Msc και PhD το 1998, 2001 και 2003 αντιστοίχως, έχοντας καθηγητή τον κ. Ε. Γαλλοπούλο. Το διάστημα 2003-2005 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης του καθηγητή Yousef Saad στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στις ΗΠΑ.

Από το 2005 εργάζεται στην ΙΒΜ Zurich, όπου πλέον φέρει τον τίτλο του «διακεκριμένου ερευνητή» και είναι επικεφαλής της ομάδας των «Θεμελίων της Γνωσιακής Υπολογιστικής».

Ο Έλληνας ερευνητής, μαζί με μια ομάδα ερευνητών της ΙΒΜ, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν νέες οργανικές χημικές αντιδράσεις σε διαφορετικές συνθήκες. Μάλιστα μπορεί να προτείνει τις πέντε πιθανότερες εκβάσεις για κάθε αντίδραση.

Ως προς την ακρίβεια των προβλέψεων του το σύστημα στην πρώτη του πρόβλεψη παρουσιάζει ακρίβεια αποτελέσματος σε ποσοστό 80%, αναφέρουν οι ειδικοί. Μέχρι στιγμής η εκπαίδευση του συστήματος έχει γίνει με μόρια έως 150 ατόμων.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για τα νευρωνικά δίκτυα, σκοπεύουν να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν το σύστημά τους, ώστε να λαμβάνει υπόψη μια πληθώρα παραγόντων (θερμότητα, διαλύτες, pH κ.α.). Απώτερος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μελλοντικά θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τους χημικούς σε ένα διαγωνισμού ανθρώπου εναντίον μηχανής.

Επιθυμία τους όμως, όπως είπαν, δεν είναι να αντικαταστήσουν τους χημικούς, αλλά να τους δώσουν πρόσθετα «έξυπνα» εργαλεία για την ταχύτερη και φθηνότερη ανάπτυξη νέων προϊόντων. Προτίθενται μάλιστα να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σύστημά τους σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Δρ Μπέκας έχει τιμηθεί με το Βραβείο ACM Gordon Bell (2013, 2015) και το Βραβείο PRACE (2012).

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας στην ομάδα που ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ