Ίδρυσε το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων στο ETH της Ζυρίχης
Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι Καθηγητής Μηχανικής Τεκμηρίωσης, στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.
Ο Σωτήρης Πρατσίνης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1955 στα Χανιά. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, όπου απέκτησε το Μάστερ του το 1982 και το Διδακτορικό του το 1985. Το έτος αυτό διορίστηκε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι του Οχάιο όπου προήχθη ως πλήρης καθηγητής το 1994 και υπηρέτησε ως προσωρινός προϊστάμενος Χημικής Μηχανικής το 1998. Το ίδιο έτος εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα της Μηχανικής Μηχανολογίας και Επεξεργασίας στο ETH της Ζυρίχης, όπου ίδρυσε το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και διδάσκει Μαζική Μεταφορά, Τεχνολογία Σωματιδίων, Μηχανική Νανοκλίμακας και Σύνθεση Υλικών Καύσης.
Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Queensland (Αυστραλία) και σε άλλα. Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στην επιστήμη των σωματιδίων και στη μηχανική με έμφαση στη σύνθεση φλόγας μεταλλικών και κεραμικών νανοσωματιδίων. Τα αποτελέσματά του τεκμηριώνονται σε πάνω από 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, ενώ έχει λάβει έξι αμερικανικά και ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με άδειες της Dow Chemical, της Degussa και της Hosokawa-Micron.
Ο Έλληνας ερευνητής και οι συνεργάτες του στην Ελβετία ανέπτυξαν έναν αισθητήρα αναπνοής που μπορεί να ανιχνεύσει πότε το σώμα καίει λίπος. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν μια μέθοδο που επιτρέπει την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της λιπόλυσης (καύσης του λίπους) εξετάζοντας τις εκπνοές ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Analytical Chemistry. Έτσι, κάποιος μπορεί να γυμνάζεται και ταυτόχρονα να εκπνέει στη συσκευή, η οποία επί τόπου μετρά αν έχει αρχίσει να καίει λίπος και πόσο. Στο μέλλον, η διαδικασία του τεστ αναπνοής δεν θα χρησιμοποιείται απλώς από την αστυνομία για τον έλεγχο των ποσοστών αλκοόλ, αλλά και για τη δοκιμή της κατάστασης των αθλητών και των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν το επιπλέον βάρος.
Επίσης, οι ερευνητές μελετούν την ανάπτυξη ανάλογων αισθητήρων και για άλλα μόρια, ώστε να υπάρξουν και άλλα τεστ αναπνοής (π.χ. αμμωνίας για τεστ λειτουργίας των νεφρών, ισοπρενίου για τεστ μεταβολισμού χοληστερίνης, αλδεϋδών για τεστ καρκίνου των πνευμόνων κ.ά.).
Το πρόγραμμα του καθηγητή Πρατσίνη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Επιστημονικά Ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ελβετίας, την Ελβετική Επιτροπή Τεχνολογίας και Καινοτομίας καθώς και από τις DuPont, Nestle, Toyota, Ivoclar-Vivadent και άλλους.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε αισθητήρα αναπνοής που ανιχνεύει πότε το σώμα καίει λίπος