Από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κλάδο της βιοϊατρικής μηχανικής
Σημαντικοί Έλληνες

Από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κλάδο της βιοϊατρικής μηχανικής

Η Ρένα Μπίζιου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο, όπου και κατέχει την έδρα Peter  T.  Flawn. Από το 2015 είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη θέση θεωρείται μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στους τομείς της υγείας και της ιατρικής και αναγνωρίζει τα άτομα που έχουν επιδείξει εξαιρετική επαγγελματική επιτυχία και έχουν κάνει τη διαφορά στους τομείς τους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κυτταρική και τη μηχανική των ιστών, την αναγέννηση των ιστών, τα βιοϋλικά και τη βιοσυμβατότητα.

Η Δρ Ρένα Μπίζιου είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως στον κλάδο της βιολογικής μηχανικής και της βιοϊατρικής μηχανικής. Η συνεισφορά της είναι μεγάλη στις αλληλεπιδράσεις κυττάρων-υλικών, τις αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών-κυττάρων με νανοδομημένα υλικά και τις επιπτώσεις πίεσης-ηλεκτρικού ρεύματος στις κυτταρικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχηματισμό νεοϊστού.

Είναι συγγραφέας του εγχειριδίου “An Introduction to Tissue-Biomaterial Interactions”, το οποίο έχει γίνει ένα πρότυπο εγχειρίδιο στον τομέα των βιοϋλικών και σήμερα υιοθετείται από περισσότερα από 30 τμήματα βιοϊατρικής μηχανικής. Η έρευνά της έχει εφαρμογές στους τομείς της μηχανικής ιστών και της αναγέννησης των ιστών.

“Όταν ξεκίνησα στον τομέα αυτό, η βιοϊατρική μηχανική δεν ήταν γνωστή ή κατανοητή”, έχει δηλώσει η ίδια. “Δεν ήξερα αν θα ήταν επιτυχής ή όχι. Πήρα ένα ρίσκο”.

Έχει διδάξει βασικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα μηχανικής και έχει αναπτύξει νέα μαθήματα βιοϊατρικής μηχανικής. Επιπλέον, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες επιτροπές. Επίσης, είναι συνεργάτης των: American Institute for Medical and Biological Engineering, International Union of the Societies for Biomaterials Sciences and Engineering, Society of Biomedical Engineering, American Institute of Chemical Engineers, και American Association for the Advancement of Science.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, έκανε το Μεταπτυχιακό της στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και στη συνέχεια πήρε το Διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και για τη συμβολή της στον τομέα της έρευνας έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και σε πολλά εθνικά αλλά και διεθνή συνέδρια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ