Πρωτοπόρος στον τομέα της πολαριτονικής
Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπόρος στον τομέα της πολαριτονικής

Ο Παύλος Λαγουδάκης είναι καθηγητής του Κέντρου Φωτονικής και Κβαντικών Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Είναι ένας από τους επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας που απέδειξε ότι ένας τύπος “μαγικής σκόνης” που συνδυάζει φως και ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει τις δυνατότητες ακόμα και των πιο ισχυρών υπερυπολογιστών. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα πρωτοποριακό είδος υπερυπολογιστή, ικανού να λύνει προβλήματα που σήμερα θεωρούνται αδύνατο να λυθούν σε ποικίλα πεδία, όπως η βιοϊατρική, ο σχεδιασμός νέων υλικών, η χρηματοοικονομική και τα διαστημικά ταξίδια.

Ο Έλληνας επιστήμονας έλαβε το πτυχίο του από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000. Το 2003, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου πάνω στις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες των οργανικών ημιαγωγών. Το 2006, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ως Λέκτορας του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας, όπου συνδύασε την εμπειρία του στους ανόργανους και οργανικούς ημιαγωγούς και οργάνωσε μια νέα πειραματική δραστηριότητα στην Υβριδική Φωτονική. Από το 2011 έως και το 2014, προήδρευσε στην Πανεπιστημιακή Ομάδα Στρατηγικής Έρευνας Νανοεπιστημών. Από το 2013 είναι διευθυντής ερευνών του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Παράλληλα, στο Skoltech της Ρωσίας δημιούργησε και είναι επικεφαλής της Ομάδας Υβριδικής Φωτονικής.

Ίδρυσε και διοικεί την ULTRASPEC στο Πανεπιστήμιο με στόχο την εξαιρετικά γρήγορη φασματοσκοπία. Πρωτοπορεί στο πεδίο της πολαριτονικής με πρώτη επίδειξη ενός πολαριτονικού laser σε θερμοκρασία δωματίου. Έχει αναγνωριστεί για την πραγματοποίηση των θεωρητικών προτάσεων Dexter (1979) και Agranovich (1998) σε υβριδικές οργανικές ανόργανες φωτονικές συσκευές. Το έργο του στην υβριδική φωτονική περιλαμβάνει την πρώτη επίδειξη υβριδικών συσκευών LED και φωτοβολταϊκών συστημάτων που χρησιμοποιούν τη μεταφορά ενέργειας συντονισμού, έναν πατενταρισμένο μηχανισμό που έχει προσαρμοστεί από τις σχετικές βιομηχανίες (LUXTALTEK, TSMC). Για τη συνεισφορά του στον τομέα της πολαριτονικής και των υβριδικών φωτονίων έλαβε το βραβείο IUPAP στο QuantumElectronics (Σίδνέϊ 2011).

Ο Παύλος Λαγουδάκης είναι συγγραφέας περισσότερων από 100 επιστημονικών άρθρων, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε διακεκριμένα περιοδικά όπως το Nature, το Physical Review, το Advanced Materials και Nano Letters.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας επιστήμονας προτείνει ένα νέο είδος υπερυπολογιστή

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ