Ο Έλληνας του Facebook
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας του Facebook

Ο Απόστολος Λέριος σχεδιαστής – μηχανολόγος λογισμικού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η μητέρα του έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο πατέρας του από το Βόλο.

Τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές  στο Stanford της Καλιφόρνια, αν και τον είχε δεχθεί και το MIT. Τα βραβεία που είχε σε διαγωνισμούς πληροφορικής σε διεθνές επίπεδο, τον βοήθησαν να πάρει την πολυπόθητη υποτροφία, καθώς οικονομικά η οικογένεια του δεν θα μπορούσε να στηρίξει τις σπουδές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συνέχισε κάνοντας διδακτορικό για να γίνει καθηγητής, αλλά τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να μπει στον ιδιωτικό επαγγελματικό στίβο.

Δύο συμφοιτητές του, οι μετέπειτα ιδρυτές της Υahoo, του πρότειναν να αναλάβει τα γραφικά, αλλά αρνήθηκε. Δούλεψε σε αρκετές εταιρείες στο Silicon Valley, με πρώτο σταθμό την εταιρεία ειδών ορθοδοντικής Αlign Technology.

Μετά από ένα διάστημα στην εταιρία Sun αποφάσισε το 2006 να δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγο του Κριστίν και άλλους συνεργάτες τη Magnolia Creek, μια κλινική για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διατροφικές διαταραχές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, το ζεύγος Λέριου πούλησε τμήμα της Magnolia Creek.

Αμέσως μετά ήρθε η επαγγελματική πρόταση από το  Facebook. Εκεί είναι ένας από τους βασικούς σχεδιαστές-μηχανολόγους λογισμικού, παρέχοντας τον κώδικα και το infrastructure της ιστοσελίδας. Δημιουργεί ουσιαστικά το λογισμικό επεξεργασίας των εικόνων, που «ανεβαίνουν» στο Facebook, ώστε να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα στον μικρότερο δυνατό χώρο και να προβάλλονται με ευκολία σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή.

Δείτε τη συνέντευξη του Απόστολου Λέριου στο ellines.com και στην εφημερίδα Real News

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ