Θεωρείται η “μητέρα” της νεογνολογίας
Σημαντικοί Έλληνες

Θεωρείται η “μητέρα” της νεογνολογίας

Η Δρ Μαρία Δεληβοριά-Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Φυσιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ και Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων του St. Christopher.

Κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας της ως γιατρός, καθώς και μέσα από την πρωτοποριακή της έρευνα, έχει βελτιώσει δραματικά τη ζωή αμέτρητων παιδιών. Η αφοσίωσή της στα νεογέννητα των οποίων κινδυνεύει η ζωή, την καθιστά ηγέτιδα στον τομέα της Νεογνολογίας και της Περιγεννητικής Ιατρικής. Σήμερα θεωρείται η μητέρα της νεογνολογίας.

Το 1957 πήρε Πτυχίο Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου έλαβε μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη φυσιολογία και για τα επόμενα 29 χρόνια ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής. Το 2006, της απονεμήθηκε η έδρα Ralph W. Brenner στην Παιδιατρική, στο Ίδρυμα St. Christopher για τα Παιδιά.

Από το 1970 είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία για πάνω από 35 χρόνια.

Η Δρ Δεληβοριά-Παπαδοπούλου έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το American Academy of Pediatrics Lifetime Achievement Award και το National Lifetime Achievement Award από το Castle Connolly. Εργάστηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και είναι μέλος πολυάριθμων επιστημονικών εταιρειών, ενώ της έχουν απονεμηθεί τρία επίτιμα διδακτορικά διπλώματα από πανεπιστήμια.

Έχει υπηρετήσει σε πολλές ακαδημαϊκές και νοσοκομειακές επιτροπές και είναι κριτικός σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το New England Journal of Medicine. Το κλινικό της έργο εμφανίζεται σε περισσότερες από 970 δημοσιεύσεις.

Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών οργανώσεων όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας, η Εταιρεία Παιδιατρικής Έρευνας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Βιβή Παξινού

    Εξαιρετική επιστήμονας κ υπέροχος Άνθρωπος


  2. Maria Girlie A. Cosico

    One of the most knowledgeable, humble Neonatologist I ever met! First time I met her she visited HUH around early am and approached me and ask for a comb. She went to my baby who happened to be the sickest newborn in the NICU and combed the baby’s hair. Saturation increased the moment she did few times in a gentle manner! What a woman! May your beautiful soul rest in peace, Amen


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ