Διεθνούς φήμης ραδιοαστρονόμος
Σημαντικοί Έλληνες

Διεθνούς φήμης ραδιοαστρονόμος

Ο Δρ. Τάσος Τζιούμης είναι φυσικός-ραδιοαστρονόμος και μηχανολόγος, υπεύθυνος του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας, αντιπρόσωπος της Αυστραλιανής κυβέρνησης στο Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη και διευθυντής των μηχανικών της CSIRO, του οργανισμού που κατασκευάζει τα τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για την παρακολούθηση και εξερεύνηση του διαστήματος.

Είναι ο εμπνευστής και οργανωτής του σημαντικού Διεθνούς Συνεδρίου Ραδιοαστρονομίας στο Κεραστάρι του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας με τίτλο: «The Labyrinth of the Unexpected: unforeseen treasures in impossible regions of phase space». Κάθε 5 χρόνια, στο χωριό Κεραστάρι, κορυφαίοι ερευνητές ραδιοαστρονόμοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και αστρονομικές τεχνικές.

Η ραδιοαστρονομία είναι τομέας της Αστροφυσικής μιας επιστήμης που εξετάζει περιοχές του ουρανού με τα ραδιοτηλεσκόπια, όργανα με μεγάλη διακριτική ικανότητα στο μη ορατό μέρος του Η/Μ φάσματος. Ίσως κάποτε απαντήσει και στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους αγαλαξίες. Ακόμα και το wi-fi, που είναι αυστραλιανή πατέντα, ανακαλύφθηκε τυχαία μέσω της ραδιοαστρονομίας». Όπως λέει ο κ. Τζιούμης, το wi-fi το ανακάλυψε ερευνητής του CSIRO όπου ο ίδιος έχει επιτελική θέση.

Το 2017, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τίμησε τον Έλληνα επιστήμονα για το σημαντικό έργο του, που προάγει την επιστήμη της φυσικής, με το βραβείο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», την ανώτατη διάκριση που απονέμει η Ε.Ε.Φ σε επιστήμονες.

Ο Τάσος Τζιούμης, κατάγεται από το μικρό, αλλά γραφικό χωριό της Αρκαδίας, το Κεραστάρι, όπου και γεννήθηκε. Το 1970, μόλις τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο της Τρίπολης, μετανάστευσε στην Αυστραλία λόγω της φτώχειας. Ο 18χρονος τότε Τάσος, ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Έτσι, από τα βοσκοτόπια του χωριού του, όπου βοηθούσε τον πατέρα του, βρέθηκε στα χαώδη μονοπάτια του σύμπαντος.

«Όλα ξεκίνησαν στην τύχη. Στα ταξίδια μου, σε όλο τον κόσμο, μιλούσα συνεχώς στους συναδέλφους μου για το χωριό μου, το Κεραστάρι. Όταν, λοιπόν, το 2007, συζητούσαμε για το πρώτο Διεθνές Συνέδριό μας τους πρότεινα να γίνει στο χωριό μου, αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου και έγινε. Σημείωσε δε τέτοια επιτυχία που ακολούθησαν και άλλα δύο» δήλωσε ο κ. Τζιούμης στο «Νέο Κόσμο».

«Ραδιοαστρονόμος έγινε τυχαία» αναφέρει και προσθέτει: «Στο χωριό μου βοηθούσα τον πατέρα μου με τα πρόβατα. Συχνά έβοσκα το κοπάδι. Σε ηλικία 18 ετών, έφυγα μετανάστης στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Δούλεψα δυο χρόνια, έβγαλα χρήματα, έμαθα τη γλώσσα. Όταν πέρασα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σπούδασα Φυσικομαθηματικά και Μηχανολογία – Ηλεκτρολογία. Κατόπιν δούλεψα δυο χρόνια ως βοηθός καθηγητή, έκανα το ντοκτορά μου και άλλα πέντε χρόνια μεταπτυχιακά στην Αστρονομία. Έχω τρία πτυχία και ομολογώ πως με βοήθησε το αυστραλιανό κράτος».

Ο ίδιος όμως, δεν ξεχνά την Ελλάδα. Την επισκέπτεται τακτικά. Έφτιαξε το πατρικό του σπίτι στο χωριό, έχει οικογενειακή μερίδα, το 2012 ψήφισε στις εκλογές, ενώ ο γιός του υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. «Δεν κόβω τους δεσμούς με το χωριό μου. Εδώ είναι το πατρικό μου σπίτι και η περιουσία του πατέρα μου», δηλώνει.

Συνεργάζεται με Έλληνες συναδέλφους του και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί την Ελλάδα στον χώρο της επιστήμης του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ