Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον κόσμο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον κόσμο στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ο Λεωνίδας Πλατανιάς είναι Διευθυντής, Καθηγητής Ογκολογίας, καθώς και Επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο, στο ερευνητικό κέντρο Robert H. Lurie στο Northwestern University του Σικάγο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον κόσμο για την οριστική λύση στον καρκίνο.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη λύση του γρίφου για τη λευχαιμία και τους όγκους του εγκεφάλου, αλλά και πώς διακόπτεται η επικοινωνία μέσα στα καρκινικά κύτταρα και μεταξύ τους, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όλα τα είδη καρκίνου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έκανε και το διδακτορικό του, πήγε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Εσωτερική Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Ιατρικό Κέντρο Downstate και την υποτροφία του στην Αιματολογία-Ογκολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

“Ο πατέρας μου διαγνώστηκε με Λευχαιμία όταν ήμουν ακόμα φοιτητής της Ιατρικής. Δεν υπήρχαν πολλές θεραπείες εκείνη την εποχή. Αυτό ουσιαστικά με οδήγησε να επιλέξω τον συγκεκριμένο τομέα” δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.

Ο Δρ Πλατανιάς εντάχθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο για τον καρκίνο Robert H. Lurie ως ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του το 2002 και διορίστηκε προσωρινός διευθυντής τον Ιανουάριο του 2014. Έγινε Διευθυντής του, το 2014. Πριν από αυτό, ήταν Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Αιματολογίας / Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

“Η έρευνα εξελίσσεται ταχέως. Μπορούμε να έχουμε νέα εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο που θεραπεύουμε τους ασθενείς με καρκίνο… Έχουμε σχέδια να γεφυρώσουμε τη βασική επιστήμη και την κλινική φροντίδα.” τονίζει ο Δρ. Πλατανιάς.

Δημιούργησε το δικό του εργαστήριο το 1992, στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο. Από το 1996 έως το 2002 ήταν στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (UIC), αρχικά ως Αναπληρωτής Καθηγητής και στη συνέχεια ως Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Ο Δρ Πλατανιάς έχει υπηρετήσει ως μέλος ή πρόεδρος πολλών επιτροπών στο NIH (National Institutes of Health), στο Department of Veterans Affairs και στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ιντερφερόνης και Έρευνας Κυτοκίνης (ISICR) από το 2010-2011.

Μεταξύ των πολυάριθμων τιμητικών του διακρίσεων, έλαβε το Βραβείο Seymour & Vivian Milstein το 2013 για την αριστεία στην έρευνα κυτοκινών. Το Βραβείο Milstein αποτελεί το αποκορύφωμα του επιστημονικού επιτεύγματος στην έρευνα για κυτοκίνες και ιντερφερόνες.

Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύση στο ζήτημα του καρκίνου για τα επόμενα χρόνια, η απάντησή του ήταν πολύ μετρημένη.

«Είμαι αισιόδοξος αλλά και πραγματιστής. Η επιστήμη είναι ενωτική. Όλοι οι ερευνητές απ’ όπου κι αν κατάγονται είναι πολύτιμοι και κανείς δεν περισσεύει. Η έρευνα είναι ομαδική δουλειά και συνήθως αποδίδει καρπούς. Το πότε θα συμβεί αυτό, είναι άγνωστο».

Η έρευνά του στη μοριακή βιολογία και τη βιοχημεία, εκτείνεται σε περισσότερα από 20 χρόνια και σε 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

 1. Dollas George

  Dr. Platanias 6/29/19
  I am the uncle of Maria Dollas

  I wish to thank you very much for recommending me to doctor Mr. Meeks, He is an excellent doctor.
  For reasons I decided to discontinue my therapy at your hospital and now I am looking for another doctor and Hospital
  Again I thank you very much and who knows maybe one day we can drink together some tsipouro with a nice meze.

  Truly Yours
  George Dollas


 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

  Λεωνίδα συλλυπητήρια για την μητέρα σου.
  Σου ζητώ συγνώμη που δεν μπόρεσα να παρευρεθώ .


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ